Consiliul National al Partidului Romania Mare, reunit la sfirsitul saptaminii trecute, a hotarit ca liderul formatiunii, Corneliu Vadim Tudor, sa devina presedinte onorific iar noul presedinte sa fie Corneliu Ciontu. S-a decis, totodata, ca PRM sa-si schimbe numele in Partidul Popular Romania Mare, cu o orientare conservatoare moderata, nationala, populara si crestina. in spatele acestui demers se afla stradania lui Corneliu Vadim Tudor, un context favorabil pentru afilierea partidului sau la Partidul Popular European (PPE).

Dupa ce, intr-o prima faza, negocierile cu popularii europeni au esuat iar Ambasada SUA la Bucuresti l-a etichetat pe Corneliu Vadim Tudor drept xenofob si antisemit, acesta a intuit spatiul liber de pe culoarul crestin-democrat din Romania si a acceptat conditiile impuse pentru continuarea discutiilor. Conditiile popularilor europeni au fost, conform unor surse din PRM, schimbarea lui Corneliu Vadim Tudor din functia de presedinte, schimbarea titulaturii partidului si o reajustare a statutului.

Ani de-a rindul, forta electorala a PRM a depins fundamental de personalitatea contradictorie si controversata a lui Corneliu Vadim Tudor, responsabil, in ultima instanta, si pentru imaginea proasta pe plan intern si international a partidului, nu de putine ori pozitia rationala a acestuia fiind bulversata de iesirile intempestive ale liderului sau. Alegerile din 2000 reprezinta maximul atins de PRM care a avut atunci 126 de parlamentari iar presedintele sau a intrat in turul al doilea al prezidentialelor. in 2004, insa, partidul a obtinut numai 13% la alegerile parlamentare, aflindu-se pe o panta descendenta, iar C.V. Tudor, etern candidat la prezidentiale, a obtinut un scor sub cel al partidului. Fapt ce a determinat declansarea unor reactii ostile fata de liderul PRM, caruia unii membri ai partidului i-au cerut, ce-i drept fara succes, demisia.

in ce masura se poate vorbi despre o posibila transformare reala, de fond, a PRM devenit Partidul Popular Romania Mare, fost pina acum un partid de lider? Corneliu Vadim Tudor a declarat ca schimbarile adoptate, la propunerea sa, reprezinta o miscare strategica necesara continuarii demersului de aderare a PPRM la Partidul Popular European (PPE). Tot el a precizat, insa, ca a dorit sa se degreveze de o parte din sarcinile de partid pentru a aloca mai mult timp finalizarii celui de-al doilea doctorat al sau si conducerii unei televiziuni a partidului - Cosmos TV. "Va garantez ca nu ma retrage din prima linie a partiduluiā€, a conchis Corneliu Vadim Tudor.

Reactiile scenei politice rominesti fata de schimbarile adoptate de Consiliul National al PRM sint nuantate, de la surpriza la precautie, de la indoiala la apreciere. Liderul UDMR, Marko Bela, si-a exprimat indoiala fata de veridicitatea anuntului ca Vadim Tudor s-a retras de la conducerea partidului, declarind cinic ca mai asteapta si demisia PRM: Din punctul de vedere al PNL schimbarile din PRM trebuie privite cu precautie in conditiile in care acest partid a fost construit in jurul liderului sau. Presedintele interimar al PD, Emil Boc considera retragerea lui C.V. Tudor si schimbarea numelui partidului drept gesturi de fatada atita vreme cit presedintele onorific va continua sa detina controlul asupra partidului. Liderul PPCD Gheorghe Ciuhandu este de parere ca incercarea PRM de a se pozitiona pe culoarul popular crestin democrat nu va reusi sa amageasca nici electoratul roman, nici pe reprezentantii Partidului Popular European. Fapt pentru care PPCD isi va continua proiectul politic, independent de astfel de tentative. Este semnificativa, in acelasi context, declaratia liderului PSD care considera retragerea lui Corneliu Vadim Tudor o dovada de intelepciune si o decizie care va influenta configuratia politica din tara. PSD nu exclude o forma de colaborare cu PPRM in conditiile in care evolutiile din acest partid vor merge in directia valorilor europene.

Este cit se poate de limpede ca evolutia Partidului Romania Mare depinde in mod esential de maniera in care Corneliu Vadim Tudor va intelege sa-si exercite statutul de presedinte onorific. Daca Corneliu Ciontu va spune exact ce a spus predecesorul sau, vom constata ca pe acest segment politic nu s-a petrecut nimic important.