Scandalul de la Directia Generala Anticoruptie este pe cale sa fie musamalizat ori, tot atat de grav, sa se incheie in cel mai nemernic stil bastinas - "vinovat este mortul". In loc sa-si prezinte imediat demisia, ca un adevarat barbat, coplesit de onoarea si demnitatea postului ce i s-a incredintat, ministrul Vasile Blaga a recurs la strategia celei mai jalnice tate de mahala. Reactia sa imediata si inca nemodificata l-a dat de gol.
Firesc ar fi fost, daca ar fi vrut sa-si probeze onestitatea, sa nege, din capul locului, transant, acuzatiile fostului sau subaltern. Dar, de unde nu-i, nu ai ce sa ceri. Vasile Blaga a trecut direct la amenintari: daca nu ii va aduce probe, Santion va fi tarat in instanta. Nu stia ditamai titularul unui portofoliu, de complexitatea celui pe care-l detine de peste doi ani, ca o convorbire telefonica nu poate fi probata decat daca ea ar fi fost inregistrata?
Sigur pe sine, ca vorbele sale, indiferent cui se adreseaza, sunt ocrotite de serviciile secrete din sistemul pe care-l conduce, ministrul Internelor si al Administratiei a ales varianta care i s-a mulat perfect pe caracter.
Cine sa poata dovedi ca din gurita sa ar fi putut sa se prelinga asemenea perle: "Lasa-l in pace... Du-te dracului, ca nu a inceput lumea asta cu tine!", cu care sa-i impodobeasca procurorului Santion zelul in starpirea coruptiei de la varful institutiei in fruntea careia a fost cocotat? Ce tupeu, la acest magistrat! Nu a avut rabdare sa astepte destituirea ce i se punea perfid la cale, cat ai zice... "rechin", in urma verificarilor dispuse, asa... intamplator, de acelasi ministru, prin Corpul sau de Control, echipa din care faceau parte - ce coincidenta, monser! - si cativa ofiteri aflati in ancheta Directiei conduse de Santion.
Bietul de el! Nici nu stie ce-l asteapta. Deja se lucreaza de zor la un dosar din care va reiesi, cu probe bine ticluite, ca procurorul Santion era bolnav saracul; avea grave probleme psihice. Era nebun, ce mai incolo si-ncoace. Numai o persoana cu grave afectiuni psihice este capabila sa sustina ca sub ministeriatul lui Vasile Blaga s-ar fi facut presiuni pentru blocarea activitatii Directiei Generale Anticoruptie. O directie incaputa pe mainile unor oameni complexati de sindromul persecutiilor. Intrucat Santion nu e unicul exemplar. La cateva zile dupa gestul sau, Eugen Manea, unul dintre adjunctii aceleiasi DGA, si-a anuntat si el demisia chiar in sedinta Comitetului Strategic de monitorizare a directiei respective. Precis, dupa evaluarile psihologilor, si el va fi gasit cu ciudate tulburari de comportament. Mai ales, dupa ce, la intrunirea cu pricina, solicitat de Anghel Andreescu, secretar de stat in acelasi MAI, sa spuna din partea cui s-ar fi facut presiuni directe asupra sa, Manea a raspuns, uluindu-si superiorul: "Inclusiv, din partea dumneavoastra..."
Cum de se tine asa tare pe picioare (sic!) ministrul Blaga? Pentru ca este lider al Partidului Democrat si, concomitent, slabiciunea presedintelui Basescu. Nu mai departe decat saptamana trecuta, in interviul de la BBC Romania, acesta spunea cu o satisfactie nemarginita, ca in stradaniile pentru aderare "...am avut noroc de ministri, precum Monica Macovei, Vasile Blaga si Sulfina Barbu..." Apoi, asa, din fuga tastaturii, sa dam un scurt "back" si sa ne reamintim ca acelasi Blaga a fost directorul de campanie al fostului si actualului sau sef suprem, la alegerile din 2004. Niste nevinovate legaturi sentimentale reciproce si statornice. Altfel, nu s-ar explica graba cu care presedintele Basescu a semnat decretul de eliberare din functia de sef al Sectiei de combatere a coruptiei, de la DNA, a procurorului Irinel Paun, pentru a fi trecut repejor in locul lui Santion.
Este cel putin straniu cat de indiferent a trecut presedintele peste episodul demisiei unui magistrat din motive insuficient aprofundate, daca nu evident dubioase. Asa cum banuiam, in naivitatea noastra, normal ar fi fost ca Traian Basescu sa ceara clarificarea incalcelilor aparute la Interne si abia dupa aceea sa se procedeze la numirea altui sef la DGA. Asta si doar pentru faptul ca sunt inca romani care mai cred ca presedintele-jucator a ramas consecvent principiilor sale, exprimate cu insistenta in atatea declaratii, discursuri si mesaje. In virtutea carora, in mod public, ar fi trebuit sa sugereze incompatibilitatea comportamentului ministrului Blaga cu functia pe care o indeplineste.
Sa-i reamintim, daca a uitat asa de repede, cateva afirmatii. Spunea, cu foc, si noi l-am crezut pe proaspatul presedinte al Romaniei, la sedinta de la MAI, din 11 ianuarie 2005: "Orice om politic care indrazneste sa puna mana pe telefon, sa sune un politist si sa-i spuna 'mai lasa dosarul acela', imediat ce aflu despre o asemenea situatie o voi face publica." Ei bine, Vasile Blaga este un om politic. Pana la proba cu dovezi si martori, care nu va fi posibila nicicand, Vasile Blaga a pus mana pe telefon si a rostit, cu aproximatie, echivalentul din prezumtiva interventie pe care o presupunea presedintele. Nu a sunat un politist, in acest caz, ci un procuror. Presedintele Basescu, cu certitudine, a aflat despre aceasta situatie. Insa nu a facut-o publica. De ce oare?
Pesemne, iarasi memoria ii joaca feste. Amnezia, bat-o vina! Cine o fi fost candidatul de la prezidentiale care a declarat pe 9 decembrie 2004, inaintea celui de-al doilea tur de scrutin: "Voi fi presedintele care va zdrobi sistemul corupt si mafiot..."? Avea acum, iata, ocazia sa ne demonstreze ca este un astfel de presedinte. Un ministru, si numai banuit, care ocroteste caracatita din parohia sa, cu riscul de a i se sifona imaginea de mare strateg in schimbarea culorii steguletelor aderarii la Uniunea Europeana, nu mai are ce cauta in guvern. Chiar daca, mai alaltaieri, pana si "fratele" Frattini inca ii acorda credit "colegului si prietenului sau".
Pentru procurorii demisionari de la conducerea DGA, pentru toti oamenii legii bine intentionati, dar, mai ales, pentru omul simplu, insetat de dreptate, Vasile Blaga este la acest ceas un etalon al interventiei politice in actul de justitie. O confirmare a spuselor mentorului sau de la Cotroceni: "Sistemul clientelar al PSD e mentinut si consolidat." Paradoxal si neverosimil, sub parinteasca supraveghere a celui care-l incrimineaza. Simbolul Blaga este elocvent pentru starea de lucruri actuala, nu numai din Ministerul Administratiei si Internelor, de sus si pana jos, ci din intreaga Tara Romaneasca.