Notiunea de erou a avut de-a lungul timpului conotatii diverse. De la semizeii din Grecia antica si eroii mitologici ai legendelor diverselor popoare, la martirii crestinismului si ai celorlalte religii fundamentale, de la vajnicii cavaleri medievali, la luptatorii pentru o lume mai buna si revoltatii sociali. Gama se extinde apoi mai aproape de vremurile noastre, de la haiduci si voievozi, luptatori pentru dreptate si independenta, la luptatorii comunisti din ilegalitate, la copiii - eroi care-si vindeau din convingere politica parintii in Rusia Bolsevica. O mare parte dintre eroii natiei romane fac parte dintre cei cazuti in cele doua razboaie mondiale care au avut ca scop reintregirea patriei. Mai apoi, au aparut eroii muncii socialiste, precum si cei care au luptat impotriva elementelor banditesti din munti.
Avem o tara plina de eroi. Ajunsesera chiar aproape de un milion pe vremea lui Ceausescu, atunci cand nu trebuia sa faci nimic pentru ca sa ti se agate un titlu si o tinichea in piept. Devalorizarea si demonetizarea termenilor au dus, de o buna bucata de vreme, la situatia absurda de a nu mai intelege notiunea de erou. Toti cei care,
intr-un sistem bun sau rau, alb sau negru, albastru sau rosu, cu secera si ciocanul pe frontispiciu, primeau asemenea omagii si onoruri luptau pentru o cauza. Buna sau rea. Depinde de care parte a baricadei te situezi. Dupa anii '90 "s-a-ntors ordinea lumii, s-a-ntors cu josu-n sus".
Desi din punctul de vedere al recunoasterii greselilor trecutelor vremuri, celor care si-au dat viata prin tiharai, luptand eroic cu arma-n mana impotriva ciumei rosii sau in puscariile comuniste ar trebui sa li se recunoasca statutul de eroi, ei pleaca in morminte tot cu statutul de banditi si fascisti.
In schimb, imbogatim panoplia eroilor neamului cu aviatori care cad cu MiG-uri harbuite, cu pseudorevolutionari care au fost inainte ofiteri de securitate si, mai nou, cu militarii romani care sfarsesc pe meleaguri straine, luptand pentru o cauza care nu este a lor si nici a poporului roman, care nu are nimic cu o ideologie, ci doar cu globalizarea si politica de aliante.
Am ajuns precum in perioada Imperiului austro-ungar, cand romanii din Ardeal trebuiau sa lupte impotriva italienilor si a polonezilor sub pajura imperiala pentru o cauza straina lor. Nu cred ca cei cu care ne mandrim atat ca lupta in Irak sau Afganistan au vreo convingere sau cauza de aparat. Au primit ordin si bani si s-au dus. Dar de aici pana la calitatea de eroi nationali, doar timpul poate sa le hotarasca statutul.