Asa cum exista soferi mai putin inteligenti decat masinile pe care le conduc sau vacari cu un IQ mai scazut decat al batei cu care isi mana turma, si pastorii cetatenilor cu drept de vot, adica politicienii sprijiniti in limba de lemn, specialisti la toate si priceputi in nimic, ies prost in comparatie cu nea Gheorghe si tata Gherghina, care au o perspectiva clara asupra campului, masurand lumea cu instrumente ce nu dau gres: dubla de porumb, caldarea cu lapte, sacul de cartofi sau caruta cu coceni.
Sub hidrotehnistul Ion Iliescu, doctor honoris causa al mai multor universitati umejoare, canalele de irigatii din Romania n-au mai vazut apa de pe vremea impuscatului.
Sub domnii dr. profi univi Petrica Roman, Radu Vasile sau Adrian Nastase, profesorii s-au haiducit de foame si au iesit la raspantii, iar caminele studentesti s-au transformat in lagare de refugiati.
Nu-s’ cum se face, dar prin partile noastre rasaritene orice promisiune electorala se transforma, cu timpul, intr-o cocoasa cetateneasca greu de purtat.
De fiecare data cand vad pe soselele patriei cate un tampit care-si bate magarul ce-i trage cotiga, imi vine sa-l apostrofez pe inculpat nu cu argumente zoo-umaniste, ci cu o fraza care sa-l puna pe ganduri: „Nu-l mai bate, boule, ca-i magarul tau, si nu al vecinului!”.
Asa ca si politicianului roman sunt tentat sa-i strig: „Nu mai dati, bre, cu promisiuni in noi, ca nu suntem nici bulgari, nici sarbi, nici ucraineni si nici unguri, ci, vai de pacatele noastre, romani de-ai vostri!”.
Articolul de mai sus a fost publicat de Mircea Dinescu in 21 Octombrie 2004, in paginile Dilemei Vechi. Fara a-l incepe cu ghilimele, poate ca unii s-au lasat la inceput pacaliti, suspectandu-ma dintr-o data atins de poetica luciditate. Nu e decat o crasa impostura. In felul servit adeseori de cei care ne gestioneaza o parte materiala a destinului. Multi dintre conducatori nu au alt merit decat o limba colorata politic aplicata la timp pe dosul sefului. Pentru a rezista in fotoliul conducator, se mandresc cu ceea ce nu sunt in stare sa faca. Pentru a doua oara in acest an, rugam reprezentantii institutiilor sa se prezinte si pe la examene, nu doar la numiri, daca se poate. Daca sunt cu adevarat competenti, nu ar trebui sa le fie frica.