Iarna asta ne va arde la buzunare caldura din case. Si nu ma refer doar la faptul ca ANRE a dat unda verde cresterii pretului gigacaloriei, pentru ca, la ora la care scriu aceste randuri, Consiliul Local nu luase in dezbatere inca subventionarea. Imi exprim insa speranta ca alesii nostri au facut aseara o fapta buna. Nu ca ar fi ei prea afectati de ofurile galatenilor, ci pentru ca e an electoral si s-a deschis sezonul la pomeni, promisiuni si batai pe umar.

Cum spuneam, nu ma refer doar la recenta crestere a pretului gigacaloriei. Ma gandesc cu groaza la modificarile ulterioare de tarife. De ce? Pentru ca ani de zile primarul s-a batut cu pumnul in piept ca va prelua Electrocentrale, pentru ca nu vrea sa lase caldura galatenilor pe mana altuia. Corect a intuit primarul ca proprietarul Electrocentrale, oricare ar fi el, va lua pielea de pe galateni si va baga in cofa Apaterm.

Cum spuneam, ani de zile, de cateva ori pe luna, am auzit cum edilul sef se lauda ca a mai facut o hartie, a mai discutat cu cineva, iar preluarea Electrocentrale e ca si facuta. Acum putem spune cu certitudine ca nu va fi asa. Nu va lua Primaria Electrocentrale. Nici patronul combinatului nu va pune mana pe aceasta societate, desi, la un moment dat, era o competitie intre municipalitate si colosul siderurgic. Si atunci primarul se dadea cocos si declara cu tarie ca nu va permite ca Mittal sa ia Electrocentrale, decat daca in contract va trece el niste clauze prin care sa-i puna pe galateni la adapost de problemele pe care le-ar crea noul patron ahtiat dupa profit.

Iata ca Electrocentrale le va fi suflata de sub nas celor doi competitori galateni. Mittal probabil ca si-a facut niste socoteli si a lasat-o balta, cu intentia de a prelua societatea de pe platforma. Dar Primaria ce socoteli si-o fi facut, de a abandonat lupta dupa atatia ani? Pentru ca n-a reusit sa obtina Electrocentrale gratuit. De ce n-a reusit, in conditiile in care in alte parti s-a putut, e greu de inteles. Cert e ca acum se bat alti doi competitori pentru societatea care va asigura caldura galatenilor. Credeti ca un primar, oricare ar fi el, va reusi sa obtina caldura ieftina pentru noi, cand s-a vazut ca Nicolae n-a reusit sa obtina Electrocentrale de la propriul guvern?

Ceea ce se va intampla in urmatoarea perioada cu societatea locala de furnizare a agentului termic primar va avea efecte pe termen lung. Peste cativa ani probabil ca ne vom smulge parul din cap si-i vom injura cu sarg pe cei care ne lasa acum pe mana unei firme straine, pe care nu o va durea nici in clanta de la sediul administrativ de noi.