"Invatamantul este o prioritate nationala. Ne intereseaza cum sa imbunatatim sistemul, sa avem generatii din ce in ce mai bine pregatite si sa le oferim conditii elevilor si studentilor", sunt gogosile pe care ni le servesc la fiecare campanie electorala politicienii cu si fara functii. Din pacate toate acestea sunt rapid uitate cand oamenii pun mana pe ciolan, iar in acest timp scolile se degradeaza din ce in ce mai mult, mii de copii, daca nu zeci de mii, invata in scoli fara apa curenta si care au toalete stricate sau, si mai rau, nu le au de loc.

Situatia nu se prea schimba de la un an la altul. Se tot plang in schimb toti, de la presedinte, oameni politici si pana la ultimul dascal, ca educatia din unitatile de invatamant romanesti lasa serios de dorit. Ca apar generatii din ce in ce mai apatice si mai putin pregatite. Ca profesorii buni cam pleaca unde vad cu ochii, satui de umilinta la care sunt supusi in sistem si de plata mizera, ca la tara se face invatamant mai ales cu necalificati. Dar, la intrebarea a cui e vina, fiecare arunca pisica cat mai departe de ograda lui. Toata lumea e competenta la dat sfaturi, dar la gasirea unei metode de a le pune in practica mai greu vin ideile si, si mai greu, se gaseste cineva care sa-si asume raspunderea pentru realizarea unuia dintre multele proiecte. Unitatile scolare sunt mai degraba peticite decat reparate cum trebuie.

Cheltuielile sunt din ce in ce mai mari pentru a tine un copil in scoala, iar numarul parintilor care renunta pur si simplu sa-si mai trimita copii la scoala, pentru ca nu au bani de manuale si rechizite, este in crestere. Mai e de mirare atunci ca dictonul "cine are carte are parte" este din ce in ce mai desuet? Asta dupa ce oricine poate vedea ca de baza e capatuiala financiara prin scheme politice, ca altfel nu prea se poate, ca diplome se gasesc. Nu mai mira pe nimeni ca la fiecare inceput de an scolar cam jumatate dintre unitatile de invatamant nu au autorizatii sanitare, ca banii la scoli se cam impiedica prin ministere pana ajung la beneficiarii plini de datorii.

Dupa cum spuneam declaratiile gen "Invatamantul este o prioritate nationala. Ne intereseaza cum sa imbunatatim sistemul, sa avem generatii din ce in ce mai bine pregatite si sa le oferim conditii elevilor si studentilor" raman simple gogosi politice de sezon electoral, care nu mai pacalesc pe nimeni.