Politicienii nu inceteaza sa ne demonstreze, uneori aproape zilnic, cit de incapabili se dovedesc in privinta gestionarii problemelor tarii si, in special, a situatiilor de criza.

In lipsa de idei pentru compensarea imensului deficit bugetar cu care ne confruntam de ceva timp, guvernantii au ales sa-i minta in fata pe bugetari, doar-doar or scapa de grevele care se tin lant in ultimele luni. Nu te poti ridica de la masa negocierilor fara sa le acorzi sindicalistilor ceva de care sa se agate pentru a le demonstra oamenilor ca si-au facut datoria.

La ce bun sa paralizezi unul sau mai multe sectoare ale economiei prin refuzul de a acorda niste majorari salariale, cind poti foarte bine sa rezolvi problema ducindu-i periodic cu zaharelul pe cei suficient de naivi incit sa muste momeala?

Au patit-o politistii, carora li s-au acordat sporuri de fidelitate si alte drepturi salariale, pentru ca ulterior sa afle ca Guvernul a suspendat plata acestora pe motiv ca nu sint bani la buget. Acelasi lucru l-au patit si judecatorii, personalul auxiliar din cadrul instantelor, functionarii publici, profesorii si multe alte categorii profesionale. De parca cei aflati la cirma tarii nu ar fi stiut dinainte ce se intimpla.

Le puteam acorda credit pentru un an de zile, nu insa pentru cinci sau sase ani, de cind se perpetueaza aceasta situatie. Guvernantii au omis sa ia in calcul in acest plan bine gindit si faptul ca aceste categorii profesionale ii vor actiona in judecata. Cum era de asteptat, toti au cistigat fara drept de apel, pentru ca este la indemina oricui sa constate ca promisiunile facute unora sau altora nu aveau acoperire in buget, fiind doar o alta modalitate a politicienilor de a se sterge pe miini de pretentiile oamenilor.

Nu poti acorda un drept pentru ca mai apoi sa-l suspenzi la infinit, creind doar aparenta ca o categorie profesionala beneficiaza de el.

O asemenea bataie de joc la adresa bugetarilor rar s-a mai vazut. Sa-i vedem acum cum vor mai scoate camasa, in conditiile in care toate categoriile profesionale de care aminteam anterior sint decise sa puna in executare hotaririle judecatoresti.

Guvernantii au inventat un nou joc: ei se fac ca le acorda noi drepturi salariale bugetarilor, in timp ce acestia din urma se fac ca ii dau in judecata pentru neplata lor. Cine credeti ca va avea cistig de cauza in final?