Fac parte din categoria celor care nu cred in vinovatia unui om decat daca exista fapte clare si palpabile si daca o instanta s-a pronuntat in acest sens. Chiar cred in sintagma "prezumtie de nevinovatie". Cu toate acestea, exista o gandire mai presus decat logica legii, o gandire care tine de educatia fiecaruia dintre noi, de experienta proprie si de grup. Este vorba despre acea zicala a romanilor ca "nu iese fum fara foc". Deci, oricat am vrea sa fim impartiali, sa ne calauzim gandirea si aprecierile dupa legile in vigoare si logica aferenta lor, nu se poate sa nu existe o umbra de indoiala asupra unei persoane acuzate in vreun fel. Cu atat mai mult cand se aude de inceperea fazei premergatoare urmaririi penale sau chiar despre inceperea urmaririi penale. Aceasta este psihologia celor mai multi dintre noi, iar cei care stapanesc tehnicile de manipulare a maselor folosesc din plin aceasta slabiciune umana.
Concret, nu se poate ca acuzele aruncate asupra unei persoane sa nu lase urme in viata acesteia, in cariera sa. Chiar daca justitia ii va da castig de cauza, chiar daca va obtine foloase si despagubiri de pe urma acuzatiilor nefondate, persoana va ramane cu stigmatul acuzatiilor initiale. De fapt, acest lucru se urmareste mai ales in luptele politice. In cele mai multe cazuri, sesizate de unii si de altii, si luate ca atare de diverse parchete si directii de investigatie si ancheta, se cunoaste ca nu vor avea succes in instante. Pentru ca, de cele mai multe ori, ele nu pot fi probate solid. Scopurile sunt altele. Sa terfeleasca personajul respectiv, sa-i agate de coada, precum tinichelele unui caine vagabond, o greutate misterioasa cu iz de escrocherie, care sa-l traga in jos exact atunci cand persoana cu pricina va incerca sa ridice capul din nou.
Smecheria nu este noua si vine din istoria tarilor cu dictaturi. Ea se aplica cu succes in Rusia sovietica si in vechiul lagar comunist. Intrebarea este cat se va mai aplica aceasta nedemna metoda de defaimare a unui adversar intr-o tara ca Romania, care se pretinde democratica si europeana. Cand vom da satisfactie si vom reabilita niste oameni care au fost terfeliti pe nedrept in aceasta tranzitie? Va plati oare vreun dirijor din umbra care a distrus oameni, vieti, cariere? Se spune ca istoria le asaza pe toate. Pana atunci, sa fim cu totii pregatiti ca, daca vom intra in viata publica devenind, fara doar si poate, adversarii cuiva, sa avem in biblioteca noastra, printre alte dosare, si unul penal.