La taifasul TVR de marti seara, Traian Basescu a cerut ca ziarele, radiourile si televiziunile sa-si dezvaluie sursele de finantare.

N-a fost un moment intimplator. Cu o seara inainte, la Radio Mix, Adriana Saftoiu, consiliera pe probleme de presa de la Cotroceni, a pus discutia in aceiasi termeni.

Multa lume s-a mirat la o asemenea dorinta prezidentiala si a considerat ca Traian Basescu e original.

Nici vorba. Presedintele Romaniei lui 2005 nu-i deloc original. Cu 67 de ani inaintea sa, un alt sef de stat a dorit acelasi lucru.

Carol al II-lea, pentru ca despre el e vorba, nu numai ca a dorit, dar a si realizat.

Pe 13 aprilie 1938 aparea in Monitorul Oficial ceea ce s-a numit ulterior Legea mijloacelor de existenta a presei.

Legea obliga pe proprietarul de ziar sa declare la tribunal (care infiinta un registru al publicatiilor periodice) toate datele de investitor.

Traian Basescu a pus dorinta sa sub semnul tezei ca presa de azi serveste unor grupuri de interese pentru influenta.

Nici asta nu e o noutate.

Referatul ministrului de interne, Armand Calinescu, catre Consiliul de Ministri, preciza:

„O parte din presa noastra traieste de citva timp sub apasarea unor suspiciuni, in legatura cu mijloacele materiale de existenta. Obiectul acestor suspiciuni priveste in special originea mijloacelor de existenta ale anumitor organe de presa (…).

Din ziare 'de opiniune', organele de presa s-au transformat pe aceasta cale in organe 'de influenta'. Din tribuna de exprimare si promovare a opiniilor sincer impartasite, numeroase publicatiuni au devenit organe de falsificare a opiniei publice“.

Dorinta lui Carol al II-lea a fost usor de indeplinit, deoarece, prin lovitura de stat din noaptea de 10 spre 11 februarie 1938, isi instaurase dictatura.

Slava Domnului ca Traian Basescu n-a dat pina acum nici o lovitura de stat.

Altfel, dorinta i se indeplinea cit ai clipi din ochi!