Intamplarea face ca domnul Gheorghe Izvoranu, unul dintre liderii sindicali din Invatamant, sa-mi fi fost profesor de matematica in ultimii ani de liceu. A fost, de departe, cel mai bun profesor pe care l-am avut si imi amintesc ca noi, cei dintr-a XII-a D, eram topiti dupa modul in care stia sa se apropie de elevi si, mai ales, pentru ca, spre deosebire de alti dascali, era foarte cinstit si corect in tot ceea ce facea, de la problemele foarte grele pe care le rezolva sub ochii nostri si pana la meditatiile (gratuite) pe care le dadea celor care doreau sa urmeze o facultate cu profil tehnic.
Desi au trecut ceva ani de atunci, imi amintesc ca eram cu totii de acord ca „profu’ de mate“ avea ceva din intelepciunea personajului interpretat de Sidney Poitier in filmul „Domnului profesor, cu dragoste!“, adica tot ceea ce astepta „o loaza“ de la un profesor cu vocatie. Un om mai presus de toate sforariile care se trageau prin cancelarie si, mai ales, un dascal pentru care educarea copiilor ce eram reprezenta telul suprem.
Din pacate, greva cumplit de lunga pe care a pastorit-o impreuna cu sefii altor federatii din domeniu a pus teribil de multe probleme prea multor categorii de cetateni. De la milioanele de parinti, care se gandesc foarte serios la viitorul copiilor, si pana la alte milioane de bugetari, care sunt convinsi ca banii oferiti de guvernanti pentru ca aceasta greva fara precedent sa ia, odata si odata, sfarsit, le va diminua sansele de a cere sporuri salariale, la care orice „amploaiat la stat“, ravneste, pe buna dreptate, pentru a ajunge la atat de doritul „trai decent“.
Asa cum se intampla adeseori in situatii de conflict, apar si ciudatenii. Mai multi dascali, inclusiv maistri-instructori, au intrat in greva foamei, o forma de protest extrema, usor exagerata, ca sa nu vorbim chiar de un santaj grav. Cu atat mai periculos cu cat „carnea de tun“ a razboiului dintre sindicate si Guvern o constituie multimea de pustani, care ar trebui sa recupereze timpul pierdut. Istetii claselor vor reusi sa-si revina. Ceilalti vor avea de suferit, mai mult de cat poate si-ar dori liderii sindicali si mai ales profesorii lor. Cei carora ar trebui sa li se adreseze „cu dragoste“, si nu doar „cu intelegere“.