Bugetul Educatiei se face an de an din carpeli. A devenit deja o obisnuinta ca fondurile pentru scoli sa fie adunate din petice aruncate de la alte domenii. Ce mai ramane de pe la deputatii care isi aloca bani pentru masini noi sau de pe la senatorii care-si asigura cele vesnice cu cate 2.000 de euro fiecare. Doar sunt alesii nostri si nu pot pleca pe lumea cealalta oricum, ci doar in sicrie de lux! Dascalii nu conteaza. Ei pot merge la scoala si cu bocancii gauriti, si cu pantalonii carpiti in fund, si pot preda in clase care stau sa se prabuseasca. Si daca le cade scoala in cap, ghinionul lor!
Greva declansata luni de profesori nu va schimba cu nimic aceasta situatie, asa cum nu a schimbat-o nici cea de la sfarsitul lui 1999, cand 40 de zile nu s-au facut ore. E drept ca guvernarea de atunci a hotarat ca dascalii merita o majorare de 80% a salariilor, dar la fel de drept este ca alegerile parlamentare bateau la usa. Unde mai pui ca bucuria profesorilor nu a tinut mai mult de cateva luni, inflatia aducandu-i la veniturile avute inainte de proteste.
Si daca tot veni vorba de alegeri, ar trebui sa i se aminteasca actualului Guvern ca in perioada electorala una dintre promisiunile care i-au adus multe voturi a fost aceea ca Invatamantul se va bucura de un buget de 6% din PIB. Tocmai asta este si motivul pentru care astazi avem greva in Educatie.
Din pacate, tot oamenii de la catedra vor fi cei care vor pierde, pentru ca la sfarsitul lunii se vor duce acasa cu salariul injumatatit. Chiar daca negocierile- maraton dintre reprezentantii Executivului si liderii de sindicat vor avea un rezultat, va fi mult prea neinsemnat in comparatie cu revendicarile initiale. Insusi premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat intr-o pauza „de dialog social“ ca „au fost stabilite puncte de acord“, dar ca PIB-ul romanesc nu se poate compara cu cel din tarile occidentale.
Un lucru este sigur: negocierile nu au alt scop decat gasirea unei solutii pentru a inchide gura profesorilor. Si liderii sindicali, si guvernantii sunt constienti ca trebuie sa iasa din acest impas. Iar pentru a iesi basma curata, au nevoie sa arunce niste firimituri in directia dascalilor.