Ieri edilul sef al Galatiului ne-a "cadorisit" cu doua drepturi la replica. Doar doua! De ce spun ca doar doua... Cele doua drepturi la replica fac referire la materiale aparute in acelasi numar de ziar. Am sa incerc sa explic de unde vine nedumerirea mea.

15 septembrie 2007. Textul de deschidere suna cam asa: "Strazi 'mancate' de gropi si intersectii care 'plang' dupa semnafoare". Era vorba de o monitorizare facuta de Politia Rutiera care a "trecut in revista" neregulile constatate pe strazile orasului. Oamenii legii si-au facut datoria, au realizat harti cu zonele care prezinta risc de accidente si au trimis Primariei solicitari pentru remediere. Primaria a facut ce stie mai bine: a ignorat semnalele trase de politisti. Nu-i nimic. Are Primaria bani sa plateasca pentru procesele pe care le pierde pentru ca soferii isi rup masinile pe strazile municipiului (a se vedea materialul din pagina 5).

Ne asteptam sa primim un impresionant drept la replica cu referire la cele scrise in materialul pe care l-am considerat noi ca fiind de cel mai mare interes pentru cititori. Se pare insa ca in ceea ce priveste neimplicarea Primariei in repararea strazilor primarul pur si simplu nu are replica.

L-a deranjat insa un alt material. E vorba de cel intitulat "Protest impotriva primarului Dumitru Nicolae", in care se anunta ca trei organizatii implicate in protectia animalelor vor organiza pe 22 septembrie un mars de protest sub deviza "Opriti masacrarea cainilor!". Satui sa li se tot promita ca Primaria va gasi o solutie pentru ca animalele fara stapan sa nu mai fie ucise, ci stranse de pe strada si ingrijite in adaposturi unde sa aiba acces si ONG-urile, iubitorii de animale vor iesi in strada. E dreptul lor. Primarul vrea insa un drept la replica. E dreptul dumnealui. Numai ca in cele doua pagini trimise ieri la redactie primarul spune ceea ce ar trebui sa le spuna reprezentantilor celor trei ONG-uri la masa tratativelor. Pai nu era mai simplu sa vorbeasca direct cu iubitorii de animale?

Despre cel de-al doilea drept la replica... ce sa spunem? N-am mai primit pana acum drept la replica la o poza, in care ni se spune ca acolo apar cosuri de gunoi vechi, care vor fi inlocuite cu altele noi. Dar m-am mai linistit cand un coleg mi-a spus ca a primit candva un drept la replica la... o caricatura. Deci se poate si mai rau.

In incheiere ar mai fi de spus doar atat: razboiul dintre primar si organizatiile de protectie a animalelor nu e de ieri, de azi. S-a scris si probabil ca se va mai scrie mult timp de acum inainte. Solutia: un proiect de hotarare de consiliu local facut in colaborare. Este o lege, s-au formulat cateva propuneri din partea ONG-urilor... ramane ca primarul sa lase orgoliul deoparte si sa se aseze la masa tratativelor. Daca vrea si daca poate, ca aici e problema.