Zeci de mii de botosaneni retraiesc iarna 2002/2003 si dirdiie din nou de frig in case. Unii dintre ei sint bolnavi, altii au copii mici, unii tremura o noapte intreaga si a doua zi merg la scoala. Societatea de termoficare a orasului, din "fata mare buna de maritat ", cum o prezenta anul trecut fostul presedinte al consiliului de administratie, a ajuns din nou o pensionara batrina, incapabila sa mai incalzeasca serios pe cineva.
De aceasta data Termica are pacura, are subventie, are si presiune la gaz, dar pare ca s-a obisnuit sa tina lumea in frig. Desi legea e clara si spune ca, daca trei zile la rind temperatura scade sub 10 grade, trebuie inceputa furnizarea, majoritatea botosanenilor racordati la sistemul centralizat se incalzesc cu radiatoare electrice, flacara aragazului si orice altceva decit caloriferele societatii de termoficare. Sigur ca, nimeni nu te poate obliga sa consumi ceva daca nu vrei si deci nici caldura, astfel incit nici Termica nu poate forta pe cineva sa ii furnizeze agent termic.
Atitudinea conducerii firmei municipalitatii este insa una care cam da dovada de lasitate. Ascunzindu-se in spatele unor septuagenari, care plictisindu-se acasa isi cauta treaba pe la asociatii, Termica pretexteaza ca nu da caldura pentru ca asa ar fi cerut presedintii de asociatii si furnizeaza la foarte putine, acolo unde s-a solicitat expres acest lucru. Cred ca, avind in vedere prevederile legale, ar fi trebuit sa se procedeze exact invers, adica sa nu se dea acolo de unde s-au primit notificari clare in aceasta privinta.
Cu totul alta va fi atitudinea societatii incepind cu luna noiembrie, cind se vor deconta cupoanele pentru caldura. Atunci, doar pentru a incasa subventia de la stat, nu se va mai tine cont de parerea presedintilor de asociatii si se va da la toata lumea, fie ca vrea, fie ca nu. Daca vine atunci unul si spune ca nu vrea, i se va raspunde raspicat ca trebuia sa se debranseze si cum acest lucru nu se mai poate face pina la primavara, sta in continuarea la "tanti frig ".
De fapt, "nu vor presedintii de asociatii ", este doar un pretext al conducerii Termica SA, ai carei sefi nu prea vor sa dea caldura si in octombrie pentru ca nu au ce bani sa incaseze din subventie.
Asa insa, ne vor umple de caldura prin noiembrie sau martie, cind poate vom ajunge din nou, ca si in alti ani, sa stam cu ferestrele deschise.
Este un sistem prost construit in care mii de botosaneni care isi platesc facturile si vor sa aiba caldura depind o data de niste sefi duplicitari ai societatii de termoficare, apoi de niste highlanderi de pe la asociatii si in final de beneficarii de cupoane, fiind obligati sa aiba parte de atita caldura cit si cei cu venituri reduse, desi ei chiar platesc ceea ce consuma.
Si dupa toate astea vin oamenii de la Termica si incearca sa ne convinga cit de bine e la sistemul centralizat, ce avantaje are si ce de viitor frumos are. Atit de maret este viitorul ca o gramada dintre angajatii societatii au renuntat de mult la serviciile societatii de unde iau salar si si-au pus centrala proprie.