Pesedistii din Botosani au facut un recensamint al membrilor de partid si au constatat ca au ramas fara 12.000 de oameni. Fara indoiala, cea mai mare parte din oameni au taiat-o din partid dupa alegeri, scriam noi acum vreo doua saptamini ca in schimb PNL si PD sint asaltate de noi membri, sute sau chiar mii de noi adeziuni fiind depuse la noii puternici ai zilei.
Cea mai mare parte din membri au plecat din simplul motiv de a-si pastra slujbele, care erau in mare pericol, daca ramineau in PSD. Migratii din astea au avut loc si la alegerile trecute, cind PSD s-a ingrasat cu citeva mii de noi membri, dornici sa isi pastreze slujbele de bugetari. Insa dupa fiecare campanie electorala, numarul celor care isi schimba partidul creste, probabil setea de razbunare a celor nou veniti la putere este perceputa ca fiind acutizata de atita rabdat in opozitie. Acest stil de a percepe puterea sau mai bine zis venirea la putere de romani, va duce probabil la consecinta ca numarul celor care vor mai face politica din convingere sa fie egal cu degetele de la miini.
Daca 12.000 de oameni au plecat de la PSD dupa aflarea rezultatului alegerilor, imi imaginez ce tare credeau ei in doctrina pesedista si in partidul lor in general. Aceasta mare de migratori, care la nivelul tarii devine semnificativa ca numar, contribuie la propagarea ideii ca politica este singurul mod de a reusi in Romania. De fapt nu s-a schimbat mare lucru, pe vremea lui Ceausescu trebuia sa fii membru PCR, pentru a face orice, iar asta e o scuza buna pentru cei care s-au infipt la putere direct din comunism in democratie, au fost membri PCR doar pentru ca nu se putea altfel, ei erau stabi comunisti doar pentru ca nu au avut incotro si tot pentru ca nu au incotro au ramas stabi si in democratie.
In ochiul opiniei publice sint doar cei care au ajuns in functii importante, consilieri, parlamentari, directori, etc. Dar oare citi din cei 12.000 care au plecat de la PSD la alte partide sau de la Conventia Democrata la PSD, daca ar ajunge parlamentari, consilieri, etc, ar aprest a mai bine decit cei care sint acum in functii si pe care ii critica si ii injura zilnic? Eu cred ca ar face exact la fel sau mai rau, politicienii nu cresc intr-o rezervatie, sint printre noi si dintre noi si actioneaza cum ar actiona cei mai multi dintre noi.
Iar cei mai multi dintre noi susotesc pe la colturi, vietuiesc cu asa traiti a pe virful buzelor, ca sa nu deranjeze pe nimeni. Mai zilele trecute il ascultam pe un consilier local care spunea ca trebuie sa votezi cum zice partidul. Tot de pe vremuri vine si sintagma asta, partidul zice, partidul face si drege. Iar cum vrea partidul, e normal, stie numai seful, nimeni altul nu are acces la adevarul secret. Iar cind seful pierde alegerile, nu mai e sef si plecam cu totii sa ne cautam un sef nou, ca asa sintem noi, romanii, devenim nelinistiti daca nu avem pe cine pupa in fund.