Despre disparitia fostului lider sarb/iugoslav Slobodan Milosevici s-ar putea scrie sub titlul, imprumutat de la un roman al lui Anton Holban, "O moarte care nu dovedeste nimic". Decesul celebrului parat de la Tribunalul Penal International intrerupe, brutal si definitiv, primul proces intentat de ONU unui fost sef de stat pentru acuze grave. In absenta iremediabila a inculpatului, procedurile nu mai pot fi incheiate, nici sentinta pronuntata. Nici lectia ce trebuia administrata "calaului Balcanilor", cum i se spunea celui ce a fost ales in trei randuri sef de stat la Belgrad, nu va mai avea impactul scontat.
Dimpotriva. Moartea in temnita a lui "Slobo", cum ii spuneau altii, adeptii sai, ii confera in ochii acestora un statut de martir. Caci Milosevici ar fi murit din cauza detentiei. Sinucis (ambii sai parinti au murit astfel), otravit (el insusi nu excludea aceasta posibilitate) sau totusi victima a nepasarii TPI fata de starea ingrijoratoare a sanatatii sale (ceruse sa mearga pentru tratament la Moscova, dar nu i s-a ingaduit).
Autoritatea Tribunalului de la Haga este, oricum, stirbita. Pentru unii, fiindca Milosevici este al patrulea detinut iugoslav care moare in inchisoare. Pentru altii, din cauza ca instanta internationala ar fi prelungit prea mult procesul (cel de la Nürnberg s-a consumat intr-un an). Totusi, in cei cinci ani de proces s-au adunat suficiente capete de acuzare, iar acuzatul a avut destul timp sa se exprime. In plus, Milosevici a scris o carte, ce urmeaza a fi publicata in curand, despre tragedia care a pus capat statului iugoslav in ultimul deceniu al secolului de-abia incheiat.
Moartea lui Milosevici va inrauri si evolutiile imediat viitoare din spatiul ex-iugoslav. Se asteapta ca nationalistii sarbi sa devina mai intransigenti. Partidul Socialist al lui Milosevici, de pilda, si-ar putea retrage sprijinul acordat Guvernului de la Belgrad, obligandu-l sa demisioneze intr-un moment politic foarte tensionat: in mai, Muntenegrul urmeaza sa se pronunte daca ramane in componenta statului sarbo-muntenegrean, iar pana la sfarsitul anului ar trebui sa se decida daca si provincia Kosovo se va retrage din acest stat. Actualii lideri de la Belgrad, care intentioneaza sa se apropie de structurile europene si euroatlantice, nu par capabile sa convinga Occidentul de bunavointa lor.
Un deces controversat, asadar, al unui personaj controversa. De la tristete la satisfactie. Oricum, o disparitie de toata lumea regretata: de adversarii lui Milosevici (pentru ca acesta nu a ajuns sa-si primeasca pedeapsa ce i se cuvenea, pana la sfarsitul acestui an), dar si de sustinatori, care vedeau inca in el un simbol al Serbiei Mari. Pentru ca o a treia Iugoslavie, dupa cea interbelica si cea a lui Tito, nu mai poate fi, in orice caz in acest interval istoric, o varianta plauzibila.
Cum va ramane Milosevici pentru istorie? Un "om fara insusiri", metamorfozat in calau, un aparatcik devenit lider national, un mic birocrat ajuns sef de stat? Oricum, o figura istorica, dupa care ramane o mostenire politica inca puternica. Desi omul nu a reusit sa fie la inaltimea solicitarilor epocii si a fost infrant.