Daca spitalul principal al judetului, rebotezat "de urgenta " a ajuns sa isi hraneasca bolnavii cu ajutoare primite din strainatate, inseamna ca s-a ajuns la capat. Capatul este marcat chiar de paradoxul in care, cartofii gata taiati, primiti ca ajutoare de la canadieni sa nu poata fi prajiti din lipsa de ulei. Tot extrema este si situatia in care bolnavii sint reprogramati, in realitate aminati, pentru internare sau pusi sa-si aduca medicamentele de acasa. Iar cind medicamentele - teoretic compensate - nu mai pot fi eliberate de farmacii din lipsa de fonduri, asta nu inseamna altceva decit ca sistemul sanitar a depasit pragul de colaps iar acum este pe cale de disparitie.
Toate guvernele de pina acum au dovedit neputinta in a rezolva problema asistentei medicale. In marile orase din tara problema nu este atit de acuta insa locuri ca Botosani insa au fost pur si simplu uitate si lasate sa se descurce asa cum pot.
Nu exista solutii miraculoase si nici un fel de efort local nu poate rezolva aceasta problema. Problema se afla la cei care impart banii, adica la guvern. Din numeroasele probleme pe care le are prefectul, cea a sanatatii este doar una. Insa, cum ea afecteaza cele mai multe persoane, ar trebui sa-i acorde prioritate maxima si, ca reprezentant al guvernului in teritoriu, ar putea sa ceara cu mai multa hotarire bani pentru sanatatea botosanenilor. Si parlamentarii, dintre care unul este chiar medic, ar trebui sa faca lobby sustinut in acelasi scop. Atit de multi oameni depind de citeva vorbe, rostite de cei alesi sau numiti.
Lista saraciei noastre este foarte lunga, de la drumuri prost intretinute pina la case din chirpici si agricultura facuta cu plugul tras de cai. Din toata saracia, iata, zeci de tone de ajutoare pentru sinistratii din Banat au plecat si continua sa plece din Botosani, daruite de binefacatori impresionati de drama acelor oameni. Drama bolnavilor de la noi insa nu pare sa preocupe in mod special pe cineva, lucrurile au intrat in rutina cotidiana a lipsurilor sau de fapt au iesit din ea pentru ca lipsurile, acum, sint mai mari ca niciodata.
Pur si simplu este imposibil de imaginat cum am putea intra in Uniunea Europeana lipsiti inclusiv de asistenta medicala. Sa traiti bine, ne-a dorit Basescu, presedintele tarii, si a cistigat alegerile. Tinind insa seama de starea spitalelor din Botosani, este clar ca nu s-a referit si la noi.