Administratia si politica sunt foarte strans legate, pentru ca accederea in posturile cheie - dar nu numai in posturile cheie, ci pana si pe posturile de sofer, portar si femeie de serviciu! - din institutiile publice si societatile de interes public se ocupa cu interventii din domeniul politic. O stim cu totii si o acceptam ca pe ceva normal, desi intr-o societate normala nu au ce cauta pilele, relatiile si concursurile de accedere pe post ' aranjate ' din timp.

Vine la putere un partid... gata: se schimba sefimea peste tot. Nu mai conteaza competentele, nu mai conteaza pregatirea, ci apartenenta la un grup sau altul. Putini sunt cei care isi pastreaza posturile dincolo de limitele temorale ale alegerilor, iar acestia au, cu siguranta, cateva merite, nu numai profesionale, ci si de... diplomatie, sa-i spunem. E vorba de acea atitudine tip trestie, care se apleaca dupa cum bate vantul si care presupune sa te pui bine cu toata lumea si niciodata sa nu faci ceva care sa-ti aduca dusmani. Greu, dar posibil, dupa cum se poate vedea, pentru ca as putea sa dau cateva exemple. As putea, dar nu o fac. Nu pentru ca mi-e teama sa nu cumva sa supar pe cineva, ci pentru simplul motiv ca pe unii dintre acesti oameni ii admir cu adevarat. Le recunosc meritele profesionale, dar mai mult le admir taria de a rezista in fata tuturor presiunilor. Nota 10 la diplomatie!

Pentru cei care nu au alte merite decat acelea de a fi sefi numiti pe criterii politice, cel putin o data la 4 ani vine tavalugul. Ca sa nu vina, singura solutie e migratia. Dar functionarii publici nu au treaba cu politica, veti spune! Cine zice? Legea? Si de cand se respecta la noi legile? Cand te ' indragostesti ' de un post caldut si vrei sa-l pastrezi, te duci fuguta la cei care se prefigureaza a fi noii tai sefi. Asta fac unii dintre sefii din administratie in aceste zile. Se duc la Opozitie cu para, cu dosarele si cu multe promisiuni in incercarea de a-si asigura stabilitatea sau, de ce nu, pentru a cere ce nu li s-a dat la actualii stapani. Vom asista in urmatoarele luni la un val de miscari care mai de care mai surprinzatoare, toate avand la baza un singur lucru: dorinta de a fi ' cineva ', de a detine puterea.

Mai nou - si semnalul de alarma il trage chiar Institutul National de Administratie - asistam la un alt fenomen: pe masura ce se apropie alegerile parlamentare, tot mai multi inalti functionari publici demisioneaza pentru a putea candida. Ce spune asta? Acelasi lucru pe care il spuneam mai sus: acesti oameni nu au fost niciodata apolitici!