Romania a pasit cu stingul in Uniunea Europeana. Si asta din cauza taxelor de ecologizare si salubrizare percepute la granitele aflate acum in interiorul frontierei Uniunii Europene. Si totul a pornit de la situatia intilnita la granita romano-bulgara de la Giurgiu, unde primarul liberal nu a acceptat suspendarea taxelor percepute la vama.

De multe ori ecologizarea facuta in punctele vamale, inainte ca Romania sa intre in Uniunea Europeana, se facea doar de ochii lumii, o solutie slaba de nu stiu ce substanta, in care apa ocupa un procent substantial, era pulverizata pe rotile masinilor care treceau granita. Acum, de cind granita romano-bulgara a devenit granita interna a Uniunii Europene, taxa si serviciile respective ar fi trebuit sa dispara. Dar, contrar uzantelor europene, ea a fost mentinuta tocmai de un primar aflat in partidul din care provine si premierul Romaniei.

E greu de crezut ca atit cit a durat scandalul de la Giurgiu nu s-a putut gasi o solutie ca principalul partid aflat la guvernare sa nu fie atins de o lumina nefavorabila a acestei situatii. Dar, se pare ca PNL a devenit principalul partid care a pus Romania intr-o lumina neplacuta in fata intregii Europe.

De la episodul comisarului european, cind gafele si bilbele s-au tinut lant si in care aparitia presedintelui Traian Basescu s-a vrut a fi una salvatoare, dar doar de ochii lumii, si pina la episodul taxelor vamale, liberalii nu au facut altceva decit sa ofere natiunii imaginea unui partid ce nu poate gestiona situatia din tara.

Nimic mai grav pentru ei, acum, cind se pregatesc de un congres si cind vor sa arate natiunii cit de democratici sint in alegerile interne. Atita democratie interna a aparut din senin, chiar daca pentru functia de presedinte nu exista decit un candidat.

Cu toate acestea, ma intreb de ce trebuie sa fim aratati cu degetul de o intreaga Europa din cauza unor persoane care nu stiu sa gestioneze si sa urmeze calea legala, mai ales atunci cind am intrat intr-un grup de tari cu „staif”. Ori „staiful” european nu este acelasi cu „staiful” aratat de premierul Calin Popescu Tariceanu in momentul in care si-a facut aparitia la Cosmesti, dupa trecerea apelor peste sute de gospodarii.

Ar trebui ca oamenii politici care nu-si mai incap in piele de atita placere a scaunului si a functiilor sa-si aminteasca de faptul ca inainte de toate reprezinta interesele tuturor romanilor, ale tuturor celor 22 de milioane, mai ales in afisarea unei „figuri” nationale.

Din pacate lipsa de competenta afecteaza imaginea noastra, a romanilor. Din cauza unor astfel de gafe noi, cei care mergem liber acum in tarile Europei, sfirsim prin a fi aratati cu degetul pentru ca ei, cei cu pasaport diplomatic, patrund in astfel de tari prin zonele rezervate VIP-urilor.