O cunottinta mi-a povestit o patanie de-a lui. ' Am accesat ti eu, ca asta-i termenul omologat, nitte fonduri europene ', mi-a spus omul. ' De doi lei. Adica, pe fundatia pe care o aveam, dintr-o mai veche idee de familie, pentru binele societatii noastre, ti nu pentru inmatricularea unor matini mai vechi de tapte ani, am facut un proiect, pe care l-am depus la institutia care gestiona fondurile de preaderare de la UE.
Am cattigat, iar proiectul propus de mine a fost finantat. Toate bune ti frumoase! Proiectul s-a executat, banii s-au dat, celor din UE, bineinteles, participantii la program au fost multumiti, in final toti au fost incantati, s-au primit incurajari de la gestionarii fondurilor, ca vom primi ti restul de bani. Asta, pana cand a inceput un scandal politic, care a determinat gestionarii acestor fonduri europene sa numere din nou banii pe care i-au dat celor care au cattigat proiectele. La numaratoare, ei au zis ca s-a furat. Au facut scandal, ca dadea bine paputarilor care voiau cu orice chip sa compromita nitte personaje politice, au chemat PNA-ul de atunci, DNA-ul de acum, au dat in judecata, au urlat prin presa ti, prin portavocile acesteia, s-au dat in spectacol.
Rezultatul? Cer prin instanta ti prin orice mijloace banii europeni inapoi. Bruxelles-ul a dat, Bruxelles-ul a luat ', ti-a incheiat povestea omul.
Iar acesta-i doar un exemplu, din sutele de cazuri similare.
Ingrijorarea penibila pe care o manifesta UE fata de ata-zisa coruptie din Romania arata cat de "darnici" sunt comunitarii cu aia din est, mai nou integrati. Daca n-am fi fost atat de innebuniti dupa hipermarketurile lor, nici prin 2100 nu ne-ar fi alipit la afacerea lor numita UE. Dar lacomia noastra pentru cumparaturi le-a deschis ochii catre cea mai avida piata de desfacere a momentului.
Acum, ei se arata intransigenti. Rai, duri, necorupti. Asta, in conditiile in care, in cateva randuri, s-a dovedit coruptia la nivel inalt la varful UE, s-au dovedit fraude pe fondurile europene facute chiar de functionarii inalti ai Curtilor de pe la Bruxelles.
Ei ne blameaza ti vor rezultate ale justitiei noastre. Adica, vor oameni in putcarie. De fapt, ei nu vor sa ne dea toti banii promiti, iar pe cei care au apucat sa-i dea, ii vor inapoi.
Numai anul trecut, Romania a cotizat la UE peste 1,2 miliarde de euro ti ar fi trebuit sa primim, pe 'proiecte' bineinteles, vreo 1,7 miliarde de euro. Toti banii attia nu-i vom vedea niciodata, ori ca nu suntem in stare sa realizam proiecte, ori ca suntem suspecti ca-i vom deturna.
Iar daca totuti vor exista romani capabili sa realizeze proiecte eligibile, la cei mai multi dintre ei li se vor cere banii inapoi, pentru cele mai inimaginabile motive. Chiar ti pentru ca nu aveau tapca atunci cand au scris cererea de finantare.