Presedintele tuturor romanilor pare sa piarda teren. E greu de crezut insa ca Traian Basescu va lasa lucrurile sa o ia la vale in ceea ce-l priveste. Cine i-a urmarit evolutia pe scena politica nu poate decit sa fie sceptic in privinta unei eventuale decaderi. Si, cu toate acestea, semnalele nu sint pozitive.

Daca ar fi sa privim putin in trecut, sa vedem de unde a pornit totul, am putea spune ca Traian Basescu a inceput sa piarda teren in momenul in care PSD a inceput sa vorbeasca despre suspendarea sa. Si, totusi, se pare ca nu este asa. O analiza minutioasa a ultimilor ani scoate la iveala o lista intreaga de momente-cheie care intr-un fel sau altul au modificat perceptia asupra a ceea ce unii am numit "fenomenul Basescu". Actualul presedinte este, orice s-ar spune, o persoana carismatica, un om care a stiut sa-si creeze o imagine de om simplu, cu parti bune, dar si cu defecte. Probabil ca asta si-a dorit Traian Basescu: o imagine cit mai apropiata de cea a romanului de rind.

Lucrurile ar trebui analizate, insa, de la momentul accederii sale la conducerea PD. Atunci, cu tenacitate si diplomatie, Basescu a pus mina pe un partid care promitea, dar avea nevoie de altceva. Analistii politici au intuit atunci ca Basescu poate oferi surprize. A venit apoi momentul retragerii lui Stolojan din cursa pentru presedintie. O adevarata lovitura care a creat suspiciuni. Lacrimile noului candidat au bulversat: unii s-au lasat induiosati - pacaliti, spun unii analisti - in timp ce altii au luat pozitii de aparare, intuind ca e ceva necurat la mijloc.

Un alt moment ciudat a fost legat de rapirea jurnalistilor in Irak. Nici astazi nu s-au inlaturat suspiciunile legate de amestecul sau in criza creata atunci. Au inceput apoi frecusurile legate de declansarea alegerilor anticipate, cind a devenit evident ca Basescu este interesat mai mult de soarta sa si a PD la viitorul scrutin, decit de stabilitatea interna. Si atunci a pornit tavalugul: migratii, un nou partid, biletele, demisii, demiteri, discutii despre suspendarea sa...

Plecarea de la Cotroceni a Adrianei Saftoiu reprezinta un moment crucial pentru presedintie. Nu socheaza pe nimeni aceasta plecare pentru ca vine dupa alte momente care dadeau semnalul unei "crize de anturaj". Oricum, Traian Basescu ii pierde pe toti cei din jurul sau. Exista insa o vorba: sa nu te joci cu sarpele care pare mort...