Guvernul de la Bucuresti a cazut inca un test dur cu tara. Membrii Executivului nu au stiut sa gestioneze criza provocata de inundatii, au intrat din bilbe in bilbe, ba chiar au incercat sa dea vina pe presa dornica de scandal, ratoindu-se la reprezentantii acesteia de parca ei ar fi salvatorii poporului. Dupa ce premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a rastit la sinistrati, reprosindu-le zile in sir ca nu si-au incheiat asigurari care sa le protejeze casele si culturile agricole, Guvernul a schimbat brusc registrul si a decis ca persoanelor afectate sa le fie oferite gratis alte case. Chiar Tariceanu a subliniat ca acestea vor fi case mai bune decit locuintele din chirpici pe care cei napastuiti de soarta le-au pierdut. si nu din cauza lor sau a apelor, ci din cauza celor care au muls tara timp de 15 ani. Din cauza coruptiei de sub ape, asa cum titra zilele trecute un cotidian central. Este interesant de vazut cine si cum va construi casele si ce se va intimpla cu banii proveniti din donatii. Dar, am auzit una si mai lata in aceste zile: daca loviti in oamenii care fac treaba, o sa aveti probabil tara pe care o meritati. Asa a glasuit zilele trecute purtatorul de cuvint al Ministerului Mediului, Simona Hodos, in fata avalansei de acuze ale presei la adresa prestatiei acestei institutii in scandalul uite pompa nu e pompa. Oricum, aceasta si-a dat intre timp demisia fara a fi principalul vinovat in criza din Banat.

Acelasi Tariceanu despre care stim toti ca e mare om de afaceri si, in consecinta, cunoaste foarte bine pirghiile economiei de piata, ne lasa masca atunci cind ne spune ca economia nu va avea de suferit de pe urma inundatiilor. in conditiile in care economia Romaniei e predominant agrara este greu de crezut ca inundatiile nu vor afecta in nici un fel bunul mers al motoarelor tarii. Trebuie sa avem in considerare aici ca daca numai in Timis au fost compromise 100.000 de hectare cultivate, la nivelul tarii suprafata afectata este in masura sa dea batai de cap oficialilor de la Bucuresti. si potopul nu s-a terminat.

Apoi a intervenit criza pompelor. O noua lipsa de comunicare si declaratii contradictorii. La inceput s-a explicat ca Romania nu dispune de pompe de evacuare a apei si a apelat la Ungaria, apoi s-a revenit asupra acestei informatii, mentionindu-se ca nu se stia de oferta producatorilor din Romania, pentru ca, mai tirziu, sa se anunte ca pompele ungare au fost alese pentru ca sint de calitate mai buna. Premierul Tariceanu a inceput sa isi dea si el cu parerea, ca specialist in ape, despre criza pompelor. Nimeni nu stia insa cel mai important lucru: cind va fi pompat primul litru de apa din zonele calamitate. intre timp scandalul continua dar ramine paradoxul: cum e posibil sa salveze ungurii Banatul cu pompe romanesti? Cum e posibil ca autoritatilor sa li se fi facut o oferta de catre singura firma care produce pompe in Romania si sa nu o ia nimeni in seama? Aceleasi autoritati s-au scuzat ca oferta nu a fost ferma, dar in spatele acestei scuze statea de fapt o nepasare crasa. in conditiile in care numai costurile cazarii specialistilor veniti din Ungaria costa aproape 1 miliard de lei. Daca Guvernul s-a descurcat intr-un asemenea hal la inceputul crizei este greu de prognozat cum se va finaliza tragedia de pe Timis. E clar insa ca in Banat se intrevede o adevarata ploaie de afaceri, iar profitorii si-au ocupat deja pozitiile in front.