Pentru prima oara dupa 1989, conflictele dintre generatii si mentalitati din sanul Ortodoxiei Romane au iesit la iveala. La aceasta ora, in lumea pastorilor care au grija de sufletele oitelor Domnului sunt trei curente de opinie, trei tipuri de mentalitati. Din prima categorie fac parte cei care si-au daruit intreaga viata slujirii lui Hristos ducand viata de asceza si traire in schituri si manastiri, traind simplu si curat dupa toate canoanele Sfintilor Parinti. Este generatia parintelui Cleopa, a imblanzitorului de demoni care a fost parintele Ilarion Argatu, a duhovnicului Arsenie Boca, a parintelui Papacioc de la Techirghiol si a altora asemeni lor care purtau cu ei aura sfinteniei si a harului divin.
Cea de-a doua categorie este cea a calugarilor carturari, dar care nu se abat o iota de la litera si spiritul invataturilor sfinte, imbinand trairea religioasa si viata in asceza cu dorinta de a fi ziditori de cultura. Pentru ei, cuvantul Lui Dumnezeu si neamul romanesc sunt fundamentale. Din aceasta categorie fac parte PF Teoctist Patriarhul Romaniei, Inaltul Bartolomeu Anania, fauritorul primei editii in romaneste a Septuagintei, Parintele Teofil Paraian, orbul vazator cu Duhul, si multi asemenea lor. Cel de-al treilea curent este cel reprezentat de inaltele fete bisericesti trecute prin scoala emanciparii. Cei care au fost scoliti prin cele strainataturi, in cadrul diverselor culte occidentale, de la catolici la neoprotestanti. Ei s-au trudit pentru obtinerea de doctorate si diplome apusene si mai putin cu viata monahala. Au trecut prin manastiri precum studentii in lunile de practica productiva prin intreprinderile socialiste. Trairea adevarata in asceza si in adevaratul spirit al Sfintilor Parinti au lasat-o pentru altii. Cu doctorate si diplome, masterate si studii inalte, ei reprezinta acum o forta deloc de neglijat in ierarhia Sfantului Sinod.
Spirite ecumenice, stabilind diverse tipuri de relatii cu organizatii mai mult sau mai putin crestine, furati de mirajul puterii, mai ales ca au o misiune de indeplinit in planul de unire a tuturor religiilor sub acelasi semn, au iesit la lupta in spiritul democratic ce patroneaza institutia soborniceasca a Sfantului Sinod si au reusit sa impuna drept Mitropolit al Ardealului un reprezentant al noii generatii.
Reactia carturarilor si a traitorilor intru Hristos a fost dura impotriva celor care, asemenea episcopului Streza, au visat ca vor cuceri dupa Moldova si Ardealul. Hotararea de a crea pe langa Mitropolia Ardealului si Mitropolia Clujului si Satmarului prin ridicarea in treapta a Inaltului Bartolomeu la rangul de mitropolit peste aproape doua treimi din vechea mitropolie va acutiza conflictul de idei si de interese intre ecumenistii si conservatorii Ortodoxiei Romanesti, tinta finala fiind Jiltul Patriarhal.