In ultimii saisprezece ani, s-a batut toba mare pe toate drumurile in legatura cu puterea si forta pe care o reprezinta doamna cu ochii legati, care stapaneste balanta dreptatii. S-a tipat ca justitia nu este independenta. Ca este supusa presiunilor politice. Ca nu poate sa ia decizii corecte. Magistratii au obtinut tot ce au vrut: independenta, salarii de secretari de stat, imunitate in fata tuturor legilor, (pentru ca, sa fim seriosi, corb la corb nu-si scoate ochii) etc. Rezultatul acestor mari reforme este concluzionat de afirmatia ministrului de Justitie, Monica Macovei, care a spus "Eu nu am incredere in justitia romana!"
ßi are dreptate. Cine se aventureaza in zilele noastre in labirintul sistemului judiciar romanesc risca sa moara de inima rea sau sa ajunga la balamuc. Totul, sau aproape totul, sta la latitudinea unui judecator care imparte dreptatea cu un ochi la statutul celui care se judeca si cu celalalt la portofelul acestuia. Restituirile de proprietati sunt un cosmar pentru cei care le solicita. De cele mai multe ori, dosarele dispar, trebuie reconstituite sau se da dreptate pe fata celui care a furat terenul sau imobilul respectiv. Daca s-ar face socoteala a cata parte din banii care circula in Romania trec prin sistemul juridic ca onorarii, salarii, taxe de timbru, confiscari, spagi si alte asemenea filiere, s-ar putea sa avem un soc. Daca s-a ajuns sa se ia spaga si un milion de lei vechi de catre un judecator, atunci e grav.
Imunitatea judecatorilor o intrece pe cea a presedintelui tarii. Nu pot fi atacati decat din interiorul sistemului. ßi asta se intampla foarte rar, doar atunci cand pierd sustinerea varfului castei, reprezentat de Consiliul Superior al Magistraturii. S-a sustinut ca schimbarea de generatii va aduce imbunatatirea actului de justitie. Schimbarea generatiilor s-a facut in mare parte. Vechile mentalitati au ramas, ba, mai mult, s-au acutizat. Noua generatie de juristi a invatat tot ce era necesar pentru perpetuarea nedreptatilor de la "maestrii" pe langa care si-au facut ucenicia.
Atitudinea sfidatoare a castei magistratilor fata de oamenii de rand este dusa la extrem. Ei nu raspund pentru faptele lor in fata nimanui. Pot sa nenoroceasca oameni care nu au nici o vina, pot ocroti hotia si nedreptatea, pot impune legi strambe. De aici pana la o dictatura a magistraturii nu mai este decat un singur pas.