Fara sa fiu de acord cu incapatanarea Guvernului de a nu majora salariile profesorilor, nu pot sa nu observ totusi si ceva adevar printre justificarile Executivului. Este vorba despre castigurilor unor bugetari care au ajuns sa sfideze veniturilor celor care au optat in viata pentru a lucra in sistemul privat, adica la patron.
In Romania s-a ajuns la o asa discrepanta intre unele salarii de la stat si cele de la firmele mici si mijlocii incat ajungi sa te intrebi daca nu este mai bine sa nu mai fii pretentios cu copiii tai si sa-i indemni sa se faca politisti, sau functionari publici. De ce sa mai cheltui o groaza de bani pe scoli inalte, pe meditatii, cand foarte bine iti poti trimite copilul la o scoala militara, sau de politie, unde, odata intrat, are de toate gratis: mancare, adapost, educatie. Mai mult, are si viitorul asigurat. Daca-si vede de treaba si "nu calca pe bec" nu poate primi "o cizma-n fund" si traieste si iese la pensie bine mersi, pe bani frumosi si siguri. Pentru ca, in Romania, politistii si cadrele militare o duc foarte bine, chiar si in cazuri extreme, de inflatie, criza sau foamete. Salariile lor nu se reduc, nu ingheata, iar posturile sunt garantate.
La fel se intampla si in sectorul functionarilor publici, care, culmea, au facut greva pentru majorarea salariilor. De ce culmea? Pentru ca astia ascund venituri de neimaginat. In tot sistemul administrativ fiscal, spre exemplu, se dau lunar asa numitele "stimulente", care pot chiar depasi salariul de baza. Se castiga peste salariu sume frumoase in fiecare luna, an de an. Si sunt meserii sigure. Sigure si de de spaga pe care o i-au toti astia de pe la contribuabilii privati si nu numai, care vor sa-si rezolve problemele.
Nu-i putem plange nici pe doctori si nici pe unii profesori. In primul caz trebuie insa sa tinem seama de importanta sociala a actului medical, de efortul intelectual al celor care fac o facultate de medicina. Chiar si in cazul dascalilor trebuie sa fim corecti si sa ne gandim ca ei ne educa copiii, ca fara profesori o societate sta pe loc, si chiar da inapoi, in asa fel incat nici politistii si nici functionarii nu-si mai pot gasi obiectul muncii lor.