Asist pe zi ce trece la un fenomen pe cit de amplu, pe atit de ciudat. Excluderile din partid au devenit o noua moda in materie de politica, iar lucrul acesta este tot mai vizibil in rindul liberalilor. Partidul aflat la guvernare incepe sa-si piarda din credibilitate, dar si din oamenii care au ridicat partidul. Ultima miscare a liberalilor, neinspirata dupa parerea mea, a infierbintat iar spiritele si a scos din nou pe prima pagina reactii si declaratii care mai de care mai spectaculoase.

Pe plan local una dintre cele mai mediatizate declaratii, poate si singura sosita din partea liberalilor, a fost cea a vicepresedintelui CJ, in acelasi timp si vicepresedinte al PNL. Instinctul matern a etalat o declaratie cum nu se putea mai buna pentru conjunctura politica locala si nationala. Analogia cu o familie in care copiii isi alunga tatal a facut ca pixurile jurnalistilor sa scrie cu spor.

Dincolo de declaratii se intrevede totusi o scindare a opiniilor liberalilor care au mai exclus si exponentul lor feminin in politica romaneasca. Trebuie dat Cezarului ce e al sau. Mona Musca si-a construit o imagine foarte buna si a devenit de-a lungul timpului reprezentanta femeilor in politica. Aparitia dosarului sau de la CNSAS si apoi excluderea sa din PNL au dat acestui partid citeva procente cu minus in opinia multor romani. Imaginea acesteia este de multe ori alaturata unei opinii clare in politica, iar eliminarea sa din partid a prejudiciat imaginea PNL. Acelasi lucru se intimpla si acum, cind Stolojan a fost si el scos din rindul liberalilor. Un alt minus la capitolul imagine.

Excluderea celor doi deputati a produs o oarecare rumoare in rindul tinerilor liberali, vazindu-se acum cu aripile frinte. Si te mai intrebi care promovare a tinerilor exista acum in PNL?! Probabil promovarea prin excludere. Ar fi ca si cum in plan local cei citiva exponenti ai tinerilor liberali, intrati in politica practicanta in 2004, ar fi eliminati din sistem pentru ideile lor. As merge si mai departe cu gindul pina intr-acolo incit as putea spune ca mult-ridicata in slavi democratie de partid s-a eliminat total din PNL. Oare mai exista dialog in PNL? Mai exista expuneri de idei, altele decit cele ale echipei de conducere a partidului? Ma tem ca acest lucru este pe cale de a fi eradicat in rindul liberalilor.

La momentul acesta nu mai pot spune decit ca liberalii pierd din valoarea lor cladita in urma cu ani buni. Schimbarile produse de actuala conducere nu au facut decit sa-i dezamageasca pe electorii convinsi de valorile liberale, ramase in partid si neexcluse inca, doar, probabil, de dragul simbolului pe care il reprezinta. Si ma refer aici la liberalii vechi. E drept ca guvernarea erodeaza un partid, dar vad ca liberalii au ajuns sa se erodeze din interior.