Nu noi am inventat faptul ca un mijloc de media trebuie sa fie cistige increderea oamenilor si apoi sa o pastreze. Exemple sint nenumarate si se creaza chiar situatii care in Romania sint de neconceput pentru a pastra credibilitatea unui mijloc media. Cel mai recent este cel al unui site de pe internet, un ziar electronic msnbc.com. Este facut de trustul american de media NBC impreuna cu Microsoft, compania magnatului Bill Gates. Este un mare succes a ajuns sa aiba 25 de milioane de accese pe zi. Problema lor a inceput atunci cind Microsoft, compania lui Bill Gates, a fost data in judecata, pentru situatia de monopol obtinuta pe piata de software. Indiferent ce ar fi scris cei de acolo, cititorii tot ar fi crezut ca tin partea lui Bill Gates, ca erau angajatii lui. Atunci au hotarit ca respectul pentru cei 25 de milioane de cititori zilnici este mai important decit o incercare de manipulare amarita. Si au preluat toate articolele pe aceasta tema, publicate in Washington Post, un ziar national american, fara sa schimbe o virgula, acestea fiind singurele relatari despre procesul lui Bill Gates, in propriul sau ziar electronic. Au reusit astfel sa pastreze increderea oamenilor care citesc ce scriu ei zi de zi.
V-am spus ca in Romania sint incredibile aceste situatii. M-am mai convins odata ieri. Sefa de cabinet a unui deputat a vrut sa faca la radio o emisiune cu deputatul respectiv. Eu am spus nu, i-am explicat si de ce, ca e vorba de credibilitatea postului de radio, ca e afectata chiar imaginea deputatului respectiv, ca toata lumea va spune ca si-a chemat angajata sa-i ridice mingi la fileu. I-am dat si exemplul cu americanii de mai sus si i-am povestit ce mult tinem noi la increderea pe care ne-o acorda oamenii. Mi-a spus ca a inteles, asa ramine. Ce a inteles am vazut a doua zi, cind ne-a anuntat ca nu mai colaboreaza cu noi.
E celebru cazul bucuresteanului care, in anii odiosului, s-a urcat pe o macara si a inceput sa strige "jos Ceausescu ". Politistii au inceput sa strige la el sa coboare, el nu a vrut, s-a adunat si multimea, au inceput si spectatorii sa zica asa e, are dreptate. Au venit atunci niste securisti si au inceput sa filmeze, nu pe cel de pe macara, ci multimea care casca gura. Iar cei filmati au inceput sa fuga panicati, calcindu-se in picioare chiar. Protestatarul de pe macara a coborit imediat si s-a lasat arestat, spunind ca, daca niste oameni fug asa cind sint filmati ca nu fac nimic, inseamna ca el e nebunul in tara asta.
Spun povestea asta pentru ca asa incepem sa ne simtim si noi. Este de necrezut cit de multa lume spune ca nu e nimic in neregula, cu emisiuni de acest gen de exemplu, perceptia asta se generalizeaza, oamenii sint obligati sa inghita asa ceva zilnic si de aia nu mai cred in nimic. Am scris recent despre un drum, care a costat citeva zeci de miliarde, nu duce nicaieri, se opreste intr-o padure si care s-a surpat la prima ploaie. Constructorul drumului ne-a sunat sa ne spuna nu numai ca stie ca articolul a fost comandat, dar ca stie precis si cine ni l-a comandat. Nu conteaza ca s-a surpat un drum de treizeci de miliarde care nici bine terminat nu era, nu scriam noi asta daca nu ne comanda. Nici sa rid nu mai pot macar. Tare bine il inteleg pe ala de pe macara.