Biserica Catolica are "in proiect" o decizie istorica prin care se va decide ca Iadul nu mai exista si ca ne vom intalni cu totii in Rai. Desi decizia respectiva se bazeaza pe ideea ca toti pacatosii pot fi adusi pe calea cea buna, masura Vaticanului ridica destule semne de intrebare. Mai intai, in ipoteza ca Biserica ortodoxa, precum si alte culte nu vor fi de acord cu respectiva decizie, ar insemna ca Iadul sa contina numai pe cei de alta credinta decat cea catolica. Ceea ce nu ar fi tocmai drept, dar, cel putin in ce ne priveste, nu ar fi chiar rau.
Cert este ca tara colcaie de ticalosi, si nu trebuie decat sa te uiti la programele de stiri pentru a te ingrozi de cate rele se intampla zilnic. Crime, violuri, talharii si alte fapte oribile ne invadeaza televizoarele si ne ingrozesc sufletele, fiecare dintre noi fiind o potentiala victima a vreunui ticalos. Nu incerc sa-mi imaginez ce s-ar intampla daca macar amenintarea cu chinurile Iadului nu ar mai fi valabila pentru tot soiul de raufacatori "in stare latenta" si care ar afla ca nu mai sunt supusi pedepsei divine.
Lasandu-i la o parte pe acestia, o eventuala garantie a accederii in zona privilegiata dupa trecerea in cealta lume ar determina o "emulatie" a ticalosiilor in toate domeniile de activitate.
Nu in ultimul rand, al vietii noastre politice, in care pacatele se tin si asa lant. Atacuri murdare, declaratii mincinoase si o gramada de fapte care sunt in evidenta contradictie cu poruncile din Biblie, cel mai des fiind incalcata cea prin care credinciosilor le este interzis furtul. La cate "tunuri" au fost trase in ultima vreme, putini oameni politici, si nu numai, ar primi scutirea de a ajunge in Iad. In ce priveste posibilitatea aducerii lor pe calea cea buna, am serioase indoieli, pentru ca, inclusiv faptele lor bune, cate or fi facute, sunt de fapt dovezi din trufie, un alt pacat pedepsit de perceptele bisericesti.
Asa ca nu ne ramane decat sa speram ca prelatii nostri vor lasa Iadul la locul lui, ca o ultima amenintare pentru cei care au, cat de cat, un Dumnezeu.