Scriu aceste rinduri intr-o zi de 8 Martie, ceea ce inseamna ca, din pacate sau din fericire, nu voi putea sa evit subiectul care a bintuit ieri gindurile tuturor femeilor si buzunarele tuturor barbatilor. Si n-am de gind sa abordez cliseul clasic cum ca celebrarea Zilei Femeii ar fi o manifestare clara a discriminarii sexuale. Nu, am sa ma refer la modul in care a ajuns sa fie privita astazi ziua in care, pe vremea cind eram copii, invatam poezioare comuniste pentru mamele noastre si faceam acuarele timpe despre pace, flori si industrializare.

O scuza oficiala. Ziua Femeii este ziua in care toti patronii isi "lovesc" angajatele macar cu o floare, ca nu toti au bani sa le "plesneasca" cu o prima. Adica, "Vezi tu, Nuti, imi pare rau ca n-ai salariul mai mare, ca ti-am spus mereu ca atlasul ala fara poze pe care scrie Codul Muncii e o carte pentru copii si ca te discriminez vestimentar atunci cind iti spun mereu sa stai cu decolteu la tejghea... Ia de-aicea florile astea, da‘ sa nu le bagi direct in apa ca sint si niste bomboane in buchet. Lasa, imi multumesti tu mai tirziu, ca v-am prelungit programul... Ce vrei, Nuti, e 8 Martie, facem vinzare in draci!"

Un pretext emotional. De 8 Martie orice barbat din Romania simte un imbold persistent in demnitatea lui de cap de familie, care se manifesta sub forma de bomboane, flori sau macar o iesire la "mici". Apropierea aceasta legitima, cu iz de epidemie emotionala, se manifesta in toate straturile societatii. Adica, "Vasilica, draga, uite ce ti-am adus, doar e 8 Martie! Pune si tu ceva frumos pe tine, ca iesim si noi in oras... Eei, atunci ramii asa, ca tot esti frumoasa, doar esti sotia mea. Da‘ macar da-ti si tu cu ceva pe fata sa nu se mai vada vinataile alea...".

Un motiv de exhibitie. De mai multi ani, doar striperii stiu exact citi, s-a incetatenit "naravul" ca femeile de aproape orice virsta sa participe la petreceri exclusiviste, in care singurii barbati admisi sint cei care tin monetarul in slip. Iar acolo cele mai multe isi dau arama pe fata... "Afara cu ei, afara cu barbatii! Ce, draga, vor sa intre? Sa stea acasa, la cratita! Baiete, umple si tu paharele astea... Draga, de ce chelnerii astia nu intra si ei in atmosfera, ca m-am saturat sa-i vad alb-negru?" Iar a doua zi... "Draga, ma scuzi ca te sun asa de devreme... Stii cumva ce-am facut aseara cu banii? Ca, daca am spart toata leafa lu‘ barbata-miu asta ma pune sa-mi caut serviciu"...

Ziua din an in care unele femei isi fac toate poftele si primesc cadouri de la toata lumea. Ziua din an in care alte femei isi permit cite ceva din ceea ce nu le este la indemina in alta zi. Ziua din an in care multe femei uita de barbatii lor si isi amintesc de ele. Ziua in care si mai multe femei uita de ele, iar dupa aceea nu-si mai amintesc nimic. Din fericire ziua vine si la anul...