Traian Basescu a socat din nou, asa cum ne-a obisnuit dupa cite o perioada de vacanta in oricare din posturile in care s-a aflat.Dupa ce a demolat chioscurile si garajele din capitala, Basescu e pe cale sa demoleze un guvern. E drept ca nu ar fi prima oara cind face acest lucru, dar de aceasta data vrea sa demoleze incalcind Constitutia tarii. intr-o atmosfera de relativ calm guvernamental, tulburat numai de orgoliile celor care negociaza de zor diverse fotolii si pozitii guvernamentale, Basescu a iesit la rampa in stilu-i caracteristic: "anticipate imediate”, "schimbarea presedintilor celor doua Camere parlamentare”, "nimeni nu poate maslui vointa electoratului”, in fine, "solutia imorala PUR”. Toata lumea si-a pus intrebari si a incercat sa gaseasca raspunsuri. Ce-a vrut, ce-a urmarit presedintele?

O buna parte dintre analisti, in special cei favorabili noului presedinte, au opinat ca Basescu a intentionat sa trezeasca puterea la realitate pentru ca de zece zile, liderii erau ocupati cu diverse negocieri, cu sortarea listelor de propuneri pentru diverse demnitati si parea ca lucrurile vor trena alte zile bune. Altii au constatat pur si simplu iresponsabilitatea presedintelui, cel mai dur fiind analistul Ioan Cristoiu care a scris in Jurnalul National:”Traian Basescu nu poate provoca in Romania de azi decit un singur fel de alegeri anticipate: prezidentiale. si foarte simplu: dindu-si demisia”. De altfel, toate cotidianele nationale importante au taxat iesirea presedintelui. "Adevarul” a etichetat iesirea lui Basescu in editorialul semnat de Adrian Ursu, "Un presedinte complicat”: "Traian Basescu isi foloseste darul vorbirii pentru a amorsa false teme de dezbatere politica, dind de lucru prietenilor si dusmanilor deopotriva. Excelent ca solutie pentru alungarea plictiselii si monotoniei!”. Ziua si Romania Libera au fost pe aceiasi unda titrind "Tsunami” si "Prima aparitie in presa, primele greseli/Tsunami Basescu”, aluzie la cel mai devastator cutremur din ultimele decenii care a ucis intr-o clipa aproape 200.000 de vieti omenesti. Evenimentul Zilei s-a rezumat la <”Anticipatele lui Basescu” produc reactii seismice/Se rupe guvernul?>, in timp ce Jurnalul National face o constatare :”Dupa baia de sampanie, criza Bobotezei/ Basescu face o noua gafa”.Daca in interviul bomba publicat in Adevarul s-au spus lucruri care au fost auzite pina acum si nu reprezentau o noutate, cea mai taxata a fost pozitia privind schimbarea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului. si nu pentru ca Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu ar avea atit de mare priza la presa si la public, ci pentru ca o schimbare fara un motiv real a acestora este anticonstitutionala chiar daca au fost alesi acolo prin "solutia imorala PUR”.

Nu trebuie insa uitat ca Basescu a mai darimat un guvern cu un interviu, in decembrie 1997, pe vremea cabinetului Ciorbea. insa, analistii cred ca mesajul dat acum de seful statului nu tinteste atit de sus si ca se vrea a fi doar un semnal de alarma. Daca este asa, presedintele avea alte pirghii de avertisment, mai putin dure si care nu trebuiau sa aduca neaparat Romania din nou in ochii lumii. Nu in aceste conditii.Pe de alta parte, nu pot sa nu remarc ca in timp ce ciolaniada e in plina floare iar presa este preocupata in cea mai mare parte de scandalul pentru ciolan si cel iscat de Basescu, preturile cresc incet dar sigur, iar teme prioritare precum cea a rovinietelor sint puse deoparte pe masa de lucru a Guvernului. Asa ca se mai perpetueeaza inca odata citatul celebru: "Da poporului circ si piine!”.