Asta ne-a adus democrati a spunea ieri oftind o femeie la un ghiseu de la Renel, cind a auzit citi bani are de plata. Cum ieri a fost 26 ianuarie, m-am intrebat oare ce ar fi adus ziua asta daca mai traia mos Nicolae Ceausescu, serbari prelungite pe stadioane, demonstratii cu pancarte, oamenii muncii care ovationau in frig si asa mai departe. Daca nu pentru el, pentru fecior sau pentru Iliescu, daca lua puterea, cine mai stie ce ar fi fost, daca nu se enervau pe dictator niste comunisti din rindul doi si puneau de o revolutie.
Este deprimant ca la atitia ani dupa a89 sa fie asa de multi oameni care cred ca democratia a adus doar frig, foame, somaj si hoti imbogatiti peste noapte. Noroc ca a adus si manelisti sa ne mai putem si distra, ca altfel nici nu ar trebui atita democratie.
Sint mai putini oamenii care se duc la mormintul sotilor Ceausescu sa ii jeleasca, insa numarul celor care regreta perioada respectiva, pentru siguranta relativa oferita, nu scade deloc. Probabil pentru ca doar asta simt respectivii din ce se intimpla in Romania, doar un munte de griji, care nu se mai termina si salarii care nu ajung sa iti platesti intretinerea. Si nu pot fi contrazisi, au si ei dreptatea lor.
Nu stiu daca ar mai fi trait Ceausescu la 88 de ani, dar de sarbatorit oricum ar fi fost sarbatorit. Acum elevii il privesc ca pe un oarecare, a condus Romania o vreme, asa sint facute manualele de istorie cred, tot era visul lui Ceausescu sa intre in rind cu Mircea si Stefan, s-ar putea sa se intimple asta in mintea elevilor, daca nu li se povesteste mai limpede de ce crime oribile se face vinovat. Asta chiar daca nu dictatorul sau nevasta-sa sint regretati, ci sistemul, oamenii au capacitatea de a uita usor, mai ales cind prezentul nu le ofera mare lucru.
Un ziarist englez a facut un studiu interesant, tot cu 16 ani in urma, despre viteza cu care vor avea loc reforme in tarile postcomuniste. A stabilit niste indicatori pentru a evalua cit timp va trece pina vor incepe reformele democratice, printre care: citi comunisti contin noile guverne, cit de bine s-au descurcat, economic vorbind, fostele guverne comuniste, rezistenta la reforma data de pastrarea factorilor de decizie din fosta nomenclatura, cit de "tare " au aplicat comunismul tarile respective, inainte de prabusirea sistemului. La toti indicatorii Romania se situa pe ultimul sau penultimul loc, la mare concurenta cu Albania. Asa ca nici comunistii romani nu sint absolut deloc de regretat, erau niste conducatori lamentabili, care ar fi reusit sa inchida tara de tot, daca mai aveau ceva timp. Dar asta e dificil de inteles, cind nu iti ajung banii sa platesti la Renel.