De parca nu ar fi fost de ajuns faptul ca Justitia este in pragul unor greve generale, instantele de judecata pun acum alte paie pe foc. Conflictul dintre barouri, ce parea solutionat, a reiesit la suprafata si mai puternic dupa ce o instanta de judecata bucuresteana a dat unda verde pentru functionarea barourilor paralele. Acum nu se mai poate vorbi de o confuzie, ca in primul caz de autorizare a structurilor paralele din avocatura, cind traditionalii au invocat superficialitatea unui magistrat.

Acesta, vezi Doamne, nu observase ca cererea viza, printre infiintarea de saloane de masaj si acupunctura, si crearea de barouri si notariate. Este de domeniul evidentei ca judecatorii au stiut foarte bine ce fac, aruncind din nou justitiabilii in confuzie. Decizia magistratilor vine in contradictie flagranta cu hotarirea Parchetului General, care infiintase si un compartiment specializat pentru identificarea si trimiterea in judecata a reprezentantilor fostului Barou Constitutional.

Cu alte cuvinte, e ca la Iasi: doi incarca, doi descarca. Actul de judecata va avea serios de suferit ca urmare a acestei situatii, in conditiile in care oricare dintre cele doua tabere poate invoca nelegitimitatea celeilalte tabere. Prin urmare, cine va mai sti daca, spre exemplu, in dosarele cu arestati inculpatii sint asistati de un avocat cu acte in regula sau de un farsor? Lipsa de idei a Ministerului Justitiei si CSM a condus practic la situatia in care inculpati periculosi sint pusi in libertate, cum s-a intimplat si la precedentul protest al traditionalilor. Lucrurile au scapat total de sub control, dovada fiind si reactia personalului auxiliar, care, exasperat de raspunsurile evazive ale autoritatilor, a decis sa boicoteze total sedintele de judecata, in timp ce liderii sindicalistilor vor intra in greva foamei. Asta de parca nu ar fi fost de ajuns intirzierile imense care se inregistreaza in solutionarea multor dosare, ceea ce a dus la situatia incredibila ca procese incepute de justitiabili sa fie duse la capat de mostenitori dupa moartea acestora.

Justitie ca la noi cu siguranta nu exista nici in Burkina Faso si nici nu se va vedea prea curind in alta tara care se pretinde cit de cit civilizata.

“Meciurile” dintre barouri risca sa destabilizeze total sistemul judiciar romanesc, care schiopata oricum de o buna bucata de vreme. Exista si o latura amuzanta a conflictului, putind aparea situatia inedita ca ambele parti sa refuze acordarea asistentei juridice, fapt care oricum nu va mai conta din moment ce personalul auxiliar isi va inceta activitatea.