Am intrat demult in Uniunea Europeana, am tot implementat, mai mult la nivel de hartie sau complezenta, o gramada de legi si norme, in schimb langa noi continua sa moara copii ucisi de alianta celor mai mari - si aparent imposibil de distrus - inamici ai nostri, saracia si lipsa de informare. In ultimele doua saptamani au murit trei copii, toti sugari, toti din comunele apropiate Galatiului. Intr-o singura saptamina au murit doi, din Umbraresti si Barcea, iar la inceputul acesteia a mai murit un alt sugar, din Branistea. Cei trei, dusi prea devreme de pe lumea asta, aveau, doi dintre ei, numai o luna de zile, iar celalalt doua luni. Nu se nascusera cu malformatii si nici nu suferisera vreo boala imposibil de tratat. Cauza mortii - bronhopneumonie. Se putea trata, daca ar fi fost descoperita la timp. Daca parintii copiilor, in majoritate asa-zise cazuri sociale, ar fi stiut ce au de facut. Daca micutii ar fi fost dusi cat de cat regulat la medicului de familie. Prea multi "daca" in ecuatia care ar fi permis, poate, supravietuirea copiilor.

Si daca ar fi sa cautam un vinovat pentru moartea celor trei, aparuta intr-o perioada in care, epidemiologic vorbind, chiar stam bine, ar fi tare greu. Sa dam vina pe parinti? Poate saracia i-a indoit atat de mult in fata sortii incat nu si-au dat seama. Pe medicii de familie, care ar fi trebuit sa aiba grija de acei copii? Cel putin intr-un caz medicul nici nu vazuse vreodata copilul deoarece nu-i fusese adus nici macar o singura data. Pe asa-numitii mediatori sanitari rurali care ar trebui sa tina legatura intre autoritati, inclusiv cele sanitare, si colectivitate, cu accent pe familiile defavorizate social? Pe societate in intregul ei? Adica pe fiecare dintre noi? Din nou prea multe intrebari si practic niciun raspuns transant, real si care sa schimbe ceva.

Asa ca, intr-o societate atat de avansata si europenizata ca a noastra, cel putin teoretic, copiii mor cu zile din lipsa de bani si de informatie. Chiar daca sunt dati bani prin programe de sanatate, chiar daca statul plateste oameni special pentru a informa si a monitoriza populatia defavorizata, nici banii, nici informatia nu ajung acolo unde e nevoie. O sa spuneti ca asta nu se intampla la noi. Ca peste tot sunt angajati ai statului plictisiti sau care nu-si fac treaba. Dar asta nu e in niciun caz relevant. Si nu e o scuza. Deci, in UE, Romania, Galati 2008 - copiii mor inca din cauza lipsei de informatie si a saraciei.