O stire recenta ne anunta ca Daniel Morar a fost delegat de catre procurorul general al Romaniei pentru a conduce mult comentata DNA inca 90 de zile. Pentru cei care il sustin pe Daniel Morar, aceasta delegare ar putea reprezenta sansa de a demonstra ca domnul Morar este capabil, ca dincolo de bunele intentii, declarate, in ce priveste combaterea coruptiei la nivel inalt sa si finalizeze vreunul dintre dosarele importante. Cei, nu putini, care il sprijina, au adus ca argument in sprijinul domnului Morar, faptul ca in cazurile de mare coruptie parlamentarii au facut un adevarat zid viu si cu drept de vot menit sa-i apere pe cei invinuiti de cel mai mic contact cu instantele de judecata. Nu negam ca solidaritatea politicienilor in apararea celor invinuiti este demna de o cauza mai buna si ca, intr-adevar avem niste legi in domeniu care lovesc zdravan in bunul simt al electoratului. Daca (si nu excludem aceasta posibilitate) domnii Miron Mitrea si mai ales Adrian Nastase sunt "curati ca lacrima" este greu de inteles de ce nu sunt lasati sa-si probeze nevinovatia in fata judecatorilor. Impotrivirea colegilor lor pare a le aduce chiar deservicii pentru ca, o data hotarata si parafata onestitatea lor, ar avea cu totul alte sanse de a da piept cu electoratul, care, tocmai din pricina acestor acuzatii, nu-i priveste cu ochi foarte buni. Cel putin dupa cum se vede din sondaje.
Si inamicii domnului Morar nutresc sperante ca acest interimat este destul de scurt si ca vor scapa de prezenta incomoda a acestuia din fruntea DNA. De fapt cei care nu-l mai ca actualul sef al Directiei Nationale Anticoruptie se impart in doua mari categorii. Unii sunt cei exasperati de faptul ca institutia respectiva nu a dat inca vreun verdict in cazul unei persoane cu greutate si spera ca un eventual nou sef al DNA sa reuseasca sa aduca lumina in cazurile cele mai strigatoare la cer. Cea de a doua categorie este compusa din cei care urasc chiar si existenta unei institutii abilitate sa-i intrebe macar cum de au ajuns la o stare de bunastare excesiva, fara a putea justifica provenienta imenselor sume de bani cu care jongleaza. Evident acestia nu recunosc pe fata ca nu le pica bine DNA-ul cu Morar in frunte si vehiculeaza, de cate ori au ocazia "politizarea" institutiei.
Cum-necum, ambele tabere mai au de asteptat trei luni de zile, pana cand, probabil, Daniel Morar va fi inlocuit. Pana atunci acesta va trebui sa faca dovada ca este capabil sa faca din DNA o institutie eficienta sau macar sa explice clar motivele pentru care nu a reusit lucru. Sau sa se recunoasca invins si sa dea satisfactie celor care, din diverse motive nu-l mai doresc in fruntea celor care ar trebui sa faca lumina in atat de multele cazuri de coruptie, din care singurii trimisi in judecata sunt doar cei mici, care nu avut parte de sprijinul fatis al colegilor din Parlament.