Participarea la guvernare a UDMR in aceasta runda legislativa este, ca multe alte intamplari recente din politica romaneasca, cu totul speciala. Profitand de fragilitatea transparenta a actualei coalitii si avand in spate experienta din guvernarea CDR, unionistii maghiari nu lasa pierdut nici macar un centimetru din ceea ce cred ei ca li s-ar cuveni. Pretentiile udemeriste nu par deloc exagerate avand in vedere ca sprijinul acordat Aliantei este vital. Conjunctura politica nu numai ca indreptateste Uniunea sa ceara a fi tratata ca un partener egal, dar o si obliga.
Similitudinile intre actiunile celor doi parteneri sunt subsumate aceluiasi scop: supravietuirea la guvernare. Udemeristii au insa un atu: fara ei nu se poate. De aici decurge, probabil, si grija aliatilor fata de “problema“ maghiara. Presedintele Traian Basescu merge, in week-end, la finala de hochei dintre Steaua si Miercurea Ciuc. Pentru prima oara in viata lui asista la un meci de hochei, unul tensionat si cu un sfarsit dramatic, dupa care maghiarii de la Miercurea Ciuc nu s-au sfiit sa declare ca au fost furati pe fata chiar in prezenta presedintelui Romaniei. Este posibil ca presedintele sa fi voit chiar sa se “recreeze“ la un meci de hochei. Inca nu stim ce desfatare i-a produs incrancenarea din teren si cu cine a tinut presedintele in “forul“ lui interior. Cu sau fara voia lui, presedintele a dat insa un semnal politic, inteles pe deplin de galeria ciucana, care l-a ovationat la scena deschisa. Prezenta presedintelui la un meci de hochei coincide cu prima vizita a primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu. Aceasta nu are loc nici la Chisinau, nici la Londra, ci la Budapesta. Daca ar fi sa credem in astfel de scenarii, ar trebui sa acceptam ca serviciile de protocol ale UDMR au actionat extrem de eficient.
Toate acestea se suprapun cu osanalele pe care le ridica lui Basescu Initiativa Maghiara Ardeleana din UDMR, care a prins curaj si-i cere vicepremierului Markó Béla, nimeni altul decat liderul UDMR, sa obtina de la presedinte garantii pentru implementarea autonomiei pe trei niveluri: cultural (personal), etnic (al administratiilor cu statut special) si teritorial. Dimensiunea exacta a statutului pe care l-a obtinut UDMR o dau nu numai functiile-cheie obtinute de aceasta in Guvern, cat mai ales pretentia de a avea oameni in functiile de conducere din Serviciile secrete romanesti. In plus, faptul ca UDMR a obtinut promisiunea ca Universitatea particulara maghiara “Sapientia“ sa fie finantata si de statul roman dovedeste ca Alianta nu le poate refuza mai nimic udemeristilor.