Prima dorinta a presedintelui Traian Basescu dupa instalarea sa la Cotroceni a fost sa provoace alegeri anticipate. Nu era multumit deloc de majoritatea extrem de fragila pe care se bizuia Guvernul Tariceanu in Parlament (la care participau si fostii aliati ai PSD, PUR si UDMR) si nici - mai ales - de faptul ca presedintiile celor doua Camere legislative fusesera castigate de doi fruntasi pesedisti - Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase. Ca sa nu mai spunem ca primul dintre cei doi devenea al doilea om in stat si inlocuitorul sau la carma statului in situatiile prevazute de Constitutie. Situatie care-i provoca si inca ii mai provoaca insomnii presedintelui.
Acestea au fost argumentele oficiale pe care Basescu le-a sustinut in propunerea sa insistenta pentru anticipate. Ideea insa n-a prins nici la Coalitia guvernamentala, nici la Opozitie. Singura sustinere pe care a avut-o si o mai are este, cum altfel, Partidul Democrat, de care presedintele este strans legat fie doar si pentru faptul ca i-a fost lider pana la castigarea alegerilor prezidentiale. Un partid care, cel putin pana acum, se afla in umbra PNL, mult mai puternic decat PD si mai vizibil prin faptul ca l-a dat pe primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu. Asa se face ca anticipatele au devenit motiv de conflict mocnit intre cele doua partide.
Socoteala presedintelui Basescu a fost ca, in urma anticipatelor, autoritatea sa morala va aduce suprematia mult-ravnita pentru PD in fata liberalilor si ca va face din el cel putin al doilea partid pe scena politica, ca sustinere din partea electoratului. Este si motivul pentru care democratii se grabesc, cu incuviintarea Cotroceniului, sa-si schimbe culoarea politica, mizand pe faptul ca va fura astfel inclusiv din voturile liberalilor. Cum la fel, potrivit unor zvonuri, PD ar putea incerca sa se foloseasca de motiunea de cenzura a PSD pentru a “ajuta“ la caderea Cabinetului Tariceanu, facand primul pas spre anticipate.
Basescu mai are insa si un alt motiv pentru a promova anticipatele in acest an, si nu in 2006. Daca ar fi alegeri anticipate in acest an, urmatoarele alegeri generale ar avea loc o data cu cele prezidentiale, ciclul prezidential fiind acum de 5 ani, fata de 4 ani, cat are cel parlamentar. Desfasurarea concomitenta a celor doua scrutinuri electorale va permite viitorului candidat Basescu la Presedintie sa-si foloseasca o parte din capitalul electoral pentru a ajuta fie Alianta D.A., fie doar PD sa castige acele alegeri la un scor care sa surclaseze adversarii.