Am scris de atatea ori despre haosul din urbanismul Galatiului incat ni s-a facut lehamite. Aproape ca nu mai credeam ca se mai poate face ceva. Am auzit apoi ca se pregateste un PUG si ne-am zis ca, iata, nu e totul pierdut. Ce ne facem, insa, cu "specialistii" nostri in urbanism? Arhitectul sef nu e arhitect sef - e angajat ilegal, dupa cum se stie -, directorul de la Directia de urbanism din Primarie si inca doi functionari, basca mai-sus numitul arhitect, sunt in atentia organelor de ancheta si a justitiei, iar Comisia de urbanism de la nivelul Consiliului Local e condusa de un medic stomatolog. Sa facem un pariu in ceea ce priveste viitorul arhitectural al acestui oras?

Cu ceva vreme in urma, in cadrul unei intalniri pe tema zonei metropolitane Galati-Braila, cineva a venit cu o idee pentru rezolvarea diferendelor dintre cele doua unitati administrative in privinta a ceea ce se va construi in zona dintre cele doua orase: sa se angajeze o firma specializata si arhitectii sa ne propuna un proiect. Ideea a fost primita cu ostilitate de autoritatile galatene. De ce? Din orgoliu, din incapacitate de a recunoaste ca avem o problema... Iata insa ca Braila a facut zilele trecute un lucru pentru care am fost putin cam invidioasa: a convocat in orasul de la Dunare reprezentantii Ordinului Arhitectilor din Romania, ai Institutuluii de Arhitectura si Urbanism si ai Uniunii Arhitectilor pentru ca cei mai mari specialisti in domeniu sa-si dea cu parerea despre dezvoltarea durabila a Brailei.

Noul primar al Brailei, tot un social-democrat, ca si Nicolae al nostru, a avut o initiativa care pe mine m-a pus pe ganduri. Primarul Aurel Simionescu, cot la cot cu presedintele CJ, Bunea Stancu, a reusit o prima lovitura de imagine in acest mandat. Din punctul meu de vedere, faptul ca edilul Brailei a reusit ca in mai putin de o luna si jumatate de la preluarea mandatului sa organizeze o astfel de intalnire da un semnal bun pentru ceea ce va deveni Braila. Cinste lui, dar mie cum imi foloseste? Vreau si eu... ca sa zic asa...

Vreau si eu sa pot scrie despre initiative laudabile ale administratorilor acestui oras si judet. Pana cand mi se va ivi ocazia, voi aface altceva: voi prezenta zilnic - in masura in care mi se va oferi si "materie prima" - initiative laudabile ale sefilor din administratia altor orase si judete ale tarii. Asta asa, ca sa vedeti si dumneavoastra ca la altii se poate si sa le dau si niste idei edililor nostri. Si, de ce nu, poate iau notite si cei care au de gand sa se bata in 2012 pentru posturile in plan local. Urmariti, deci, rubrica "Tragand cu ochiul la cei care vor si pot". Veti vedea ca se poate si altfel.