Toti ne plingem de faptul ca sintem nevoiti sa dam spaga peste tot unde mergem - la doctor, functionarilor de la birourile de la care vrem sa obtinem niste acte si chiar si la angajare. Ce nu pot sa inteleg este fenomenul ciudat pe care-l intilnesc in periplul pe care-l fac pe la cunostintele mele. Zilele trecute o amica mi se plingea ca tot da spaga in speranta ca va primi un post la un spital din oras. Initial nu am inteles foarte bine ce spunea. Am crezut ca doreste sa plece intr-un loc special, in care se cistiga citeva mii de euro pentru a presta munca de asistenta. Dar nu... Cu alte cuvinte nu intelesesem eu bine... Ea dorea sa se angajeze intr-un spital din... Galati. Adica intr-un loc in care toata lumea, de la medic la asistenta, de la infirmiera la liftiera si femeie de serviciu, toti intr-un glas spun ca muncesc pentru un salariu de bugetar, mizerabil, din care abia pot trai.

Acum chiar apare o intrebare: "De ce dati spaga ca sa va angajati intr-un sector bugetar, atit de prost platit?" Pot intelege sa dai spaga ca sa lucrezi la o banca, la o firma de asigurari, in publicitate, sectoare private din care ies salarii frumusele, cu care poti cumpara in rate o masina, o casa, sa-ti faci vacantele in locuri selecte. Dar, ca sa lucrezi intr-un loc din care, oficial, nu prea cistigi, nu vad rostul spagii.

Si, cum exista o explicatie pentru tot si toti cei care se invirt in aceasta lume, este si una pentru acest paradox. Dai bani pentru un job din care stii ca, daca nu curge, pica. Adica poate nu vin foarte multi bani intr-o zi, dar, daca in fiecare zi cistigi macar pentru hrana de miine, atunci sa avem pardon, intelegem ratiunea. Este chiar util sa te asiguri ca ai o astfel de slujba din care zilnic sa-ti pice ceva.

Trist este ca in ultimul timp toata lumea se inghesuie sa lucreze in sectorul bugetar, in conditiile in care toti din acest "patratel" se pling de salariile mizerabile cu care sint remunerati. Si mai este ceva ce ma nedumereste: intre un bugetar si unul care munceste in sectorul privat, o banca acorda imprumut mai degraba primului, decit celui din urma. Si nu mai intreb de ce...

Spaga este un sport national, noi l-am invatat, mai greu este sa ne dezvatam si sa-i dezvatam pe cei care s-au obisnuit sa primeasca bani pentru serviciile pe care sint obligati sa le presteze.