Motiunea simpla impotriva Monicai Macovei a primit 81 de voturi. Opozitia avea 69 de senatori prezenti. Lasand la o parte independentii, presa a calculat ca cel putin sapte senatori ai coalitiei au votat impotriva ministrului Justitiei. De aici, o ridicola discutie si dezbatere despre cine ar putea fi ei. Spun ca dezbaterea e ridicola, dar nu lipsita de interes. In mod normal, alegatorii si presa ar trebui sa stie cum voteaza reprezentantii in legislativ. Aceasta este o conditie esentiala pentru responsabilitatea parlamentara.
Cum putem sti daca vom mai vota sau nu aceeasi oameni in viitor daca nu stim cum voteaza? Intreaga dezbatere despre votul uninominal devine si ea ridicola daca vom continua practica votului secret in Parlament. Ce relevanta are daca alegem un parlamentar pe lista sau uninominal din moment ce oricum nu stim ce face odata ajuns acolo?
Prin schimbarea regulamentelor parlamentare in 2005, situatia parea sa se normalizeze. Camera Deputatilor publica voturile pe site, la Senat se poate sti cum se voteaza la cerere. Modul in care s-a ajuns la aceasta modificare este o poveste interesanta in sine. Institutul pentru Politici Publice a dus o campanie de cateva luni pentru a asigura transparenta voturilor. Nicolae Vacaroiu s-a opus atunci, spunand ca s-ar consuma prea multa harite si ar fi afectate padurile patriei. Cand i s-a spus ca votul se face electronic si va fi inregistrat eletronic, deci nici un gram de hartie nu va fi folosita, Vacaroiu a raspuns ceva de genul: si pe cine ar interesa cum voteaza senatorii?
Iata ca am ajuns in situatia in care ne intereseaza. Si nu putem sti. Pentru ca in cazul motiunii anti-Macovei, senatorii au hotarat sa voteze secret. Un fel de baba-oarba. Ne aflam in fata unui infantilism politic: oameni in toata firea incapabili sa isi asume o decizie.
In cazul acestei motiuni, interesul publicului este evident. Romania a acceptat clauza impusa de Comisia Europeana pe domeniul Justitie. Comisia a vrut sa se asigure ca, odata vazuta cu sacii in caruta, Romania va continua lupta cu coruptia. Macovei a fost puternic sustinuta atat de seful Comisiei, cat si de comisarii pentru justitie si extindere. Declaratiile lor sunt fara echivoc. Comisia are acum o motivatie puternica pentru a activa clauza de salvgardare: are o proba clara a lipsei de vointa politica. Senatul a dat un vot de blam ministrului in care Comisia a investit incredere, fara a oferi nici o asigurare ca politicile anti-coruptie nu vor fi afectate daca Macovei va fi mazilita. Din contra, la dezbaterea motiunii, senatorii au promis pur si simplu sa opreasca anchetele PNA. Aplicarea clauzei va face ca sentintele tribunalelor romanesti sa nu fie recunoscute in alte state ale UE. Practic, o multime de romani simpli si investitori vor pierde bani. Ca rezultat direct al votului din Senat. Vot anonim.