Sportul local la mare cautare in acest sezon nu mai este fotbalul, asa cum ne asteptam, ci "datul cu parerea". Care mai de care isi da cu parerea cand vine vorba despre potopul care a afectat Tecuciul, vorbeste si gaseste vinovati, dar nu si rezolvari clare ale situatiei, care ar fi mai de folos decat simple vorbe aruncate in vant pe la conferinte de presa sau in emisiuni televizate.

Dupa ce apele s-au retras, iar in urma nu a ramas decat praf, saracie si durere, mai-marii nostri se intrec in elucidarea misterului care planeaza asupra regularizarii paraului Tecucel si in stabilirea posibilitatilor de evitare a dezastrelor. Astfel, fiecare politician face fel de fel de socoteli, calculeaza cote, isi aminteste, ca prin minune, de proiecte vechi dedicate paraului care a venit pana la urma peste Tecuci si isi da cu parerea. Normal, ca doar atata poate face. E mult mai usor sa gasesti vinovati cand vezi o asemenea tragedie si foarte greu sa depistezi solutii care sa-i ajute catusi de putin pe toti cei afectati.

Cum doar cu o floare nu se face primavara, nici cu numai o paine si o conserva nu poti sa-i reconstruiesti omului casa sau sa-i invii pasarile si animalele din batatura care au pierit in urma viiturii. Tot asa nu poti, doar dandu-ti cu parerea despre vinovati si situatii care ar fi putut preveni potopul, sa-i stergi tecuceanului amintirea vie ca nu mai are ce manca, unde se adaposti peste noapte, ca vine iarna si inghetul il va gasi sub cerul liber, fara masa, casa sau provizii.

Vorbaria goala nu a tinut si nu tine nimanui de foame si, atata vreme cat doar asta facem, dam din gura si ne gandim ca poate asa se rezolva ceva, oamenii aceia nu se vor simti mai in siguranta si nici nu vor trai cu ideea ca tot raul a trecut si soarele va rasari peste noapte daca cei gasiti vinovati sunt postati in prim-plan si isi asuma sau nu raspunderea.

Pana la urma datul cu parerea a fost in ultimele zile, si va ramane pentru multa vreme, un sport local cu care se ocupa, din pacate, majoritatea alesilor nostri de vaza...