"Femeia te ridica, femeia te coboara/ Femeia iti da viata, femeia te omoara", spune un cantec lautaresc romanesc. Istoria lumii confirma in mare parte aceasta constatare autohtona. In fond, civilizatia - fie ea recenta sau mai indepartata - ramane, prin firea lucrurilor, tributara erei matriarhatului. Uneori, insa, e greu de dovedit o cauzalitate intre personalitatea masculina si dominatia feminina. Cel mult, poate fi doar intuita.
Este si cazul lui Traian Basescu, un politician despre care nu se poate spune ca ascensiunea s-ar fi petrecut "sub protectie de fuste". Totusi, in viata lui de politician exista femei care au jucat un rol mai mult sau mai putin vizibil.
Incepem cu Adriana Saftoiu. Oficial, intra "sub aripa" lui Traian Basescu in anul 2000, cand a fost numita director de cabinet al Ministrului Transporturilor, Traian Basescu. Apoi, PD intrand in opozitie, Adriana Saftoiu devine director al Biroului de Presa al Partidului Democrat. In urma alegerilor din noiembrie 2004, Adriana Saftoiu a fost aleasa ca deputat de Bucuretti pe listele Aliantei PNL-PD, dar si-a dat demisia din Parlamentul Romaniei la 22 decembrie 2004, devenind consilier prezidential, purtator de cuvant al Pretedintelui Romaniei, Traian Basescu. Din aceasta functie a demisionat la 28 martie 2007, motivele invocate fiind "de natura personala". Atunci, Adriana Saftoiu preciza cu fermitate ca ramane "in continuare un sustinator al politicii ti proiectelor lui Traian Basescu". Coincidenta sau nu, demisia Adrianei Saftoiu a survenit la zece zile dupa ce sotul ei, Claudiu Saftoiu, a demisionat din functia de director al SIE.
Cert este ca Adriana Saftoiu a muncit pe branci pentru Traian Basescu si partidul sau. Mi-aduc aminte ca, pe vremea cand Adriana Saftoiu era purtatorul de cuvant al PD, redactiile erau sufocate de comunicatele transmise zi de zi, chiar de doua-trei ori pe zi, de aceasta, privind actiunile sefului sau si ale partidului condus de acesta.
Intra in scena - nu pentru prima oara, dar mult mai incisiv - inca o "dama de companie" a lui Traian Basescu: Elena Udrea. Sotia lui Dorin Cocos, om de afaceri incriminat de Traian Basescu in timpul campaniei lui Traian Basescu din toamna lui 2004 ca facand parte din grupul de interese Petrache-Bitner, Elena Udrea s-a trezit peste noapte consilier prezidential al aceluiasi Traian Basescu. Ascensiunea rapida a Elenei ramane inca un mister, si chiar Adriana Saftoiu a constat ca aceasta a ars etapele, desi - probabil - aceasta ardere a fost provocata de din alta parte.
Presa a relatat ca demisia Adrianei Saftoiu a fost determinata de neintelegerile dintre aceasta ti Elena Udrea, consilier prezidential ca si Adriana. A fost chiar invocata o disputa a Adrianei cu pretedintele Traian Basescu, care i-ar fi reprosat o discutie avuta de Saftoiu cu secretarul general al PD, Vasile Blaga, pe tema situatiei din partid ti a Elenei Udrea.
Ulterior, in diverse interventii in presa, Adriana Saftoiu a schimbat macazul. Ea spune despre Basescu ca se crede un Mesia. La fel, spune despre Elena Udrea ca terorizeaza PDL, ca este privita de colegii de partid cu teama, ti nu cu respect. In opinia Adrianei Saftoiu, drumul ales de Elena Udrea nu i-a adus decat notorietate. "Daca a gretit undeva, a fost ca a incercat sa arda etapele. Şi nu a ales un traseu mai rabdator ca sa poata fi asimilata pana la urma ti de colegii ei, ti de public", sustinea Adriana Saftoiu.
Adriana Saftoiu a fost, dupa cum a mentionat presa "ultimul mohican care a parasit corabia prezidentiala, dupa ce toti consilierii de nume ti de renume i-au dat cu flit lui Basescu, pe masura ce Mesia de la Cotroceni se transforma, asemenea scotchului in butoi cu un tobolan mort in el, intr-o acreala psihopata cu veleitati de grande jucator".
Acum, Adriana Saftoiu cocheteaza cu PNL. Filiala PNL Prahova i-a propus sa aleaga un colegiu uninominal din acest judet in care sa candideze pentru Parlament. Coincidenta sau nu, presedintele Filialei PD-L Prahova este nimeni alta decat Roberta Anastase. Aceasta se lauda ca este membra a PD de la 15 ani. Cert este ca in anul 2000 a fost cateva luni consilier al Ministrului Transporturilor, adica al lui Traian Basescu, in aceeasi vreme in care sefa de cabinet a acestuia era Adriana Saftoiu. Cele doua seamana ca doua picaturi de apa - cel putin fizionomic. Sa fi avut in vedere PNL acest lucru, si sa-i dea o lovitura lui Basescu? Greu de aflat. Pe de alta parte, avand in vedere "juramantul" Adrianei Saftoiu la demisie, potrivit caruia va ramane "in continuare un sustinator al politicii ti proiectelor lui Traian Basescu", este posibil ca aceasta sa devina un fel de cal troian in PNL, un spion al lui Traia Basescu. O speculatie care vine din constatarile liderilor PD-L privind oamenii PSD din conducerea (data afara) a PD-L Constanta.