L-am votat pe Traian Basescu, dar, marturisesc, am fost incantat de suspendarea sa. Pentru Romania, suspendarea unui presedinte si referendumul care-i urmeaza reprezinta un precedent sanatos. Un referendum s-ar cere pe la jumatatea oricarui mandat. Se poate trage linie si poporul poate hotari: nene Presedinte, ai facut ce ai promis? Da! Bine, ramai! Nu! Pa si alegem altul! Ce sanatoasa ar fi fost o astfel de suspendare dupa Mineriade! Sau cand ne-am lamurit de Emil Constantinescu. Cat de diferita ar fi putut fi Romania de azi!
Suspendarea lui Basescu e un exercitiu pentru viitor. Sa ne imaginam, prin absurd, ca presedinte al Romaniei ajunge Vadim Tudor sau Gigi Becali. Ce se face poporul cand se trezeste ca Presedintele a luat-o pe aratura? Sta cuminte si asteapta expirarea mandatului? Privind lucrurile asa, problema legitimitatii Parlamentului in cazul unui vot popular impotriva demiterii Presedintelui este falsa. Suspendarea nu ar fi in contradictie cu vointa poporului. Este ocazia data poporului pentru a reevalua activitatea Presedintelui, un test la mijloc de drum. E de inteles ca Grupul Basescu ar dori sa transforme referendumul intr-un meci Presedinte - Parlament, intr-o lupta dintre Bine si Rau. De fapt referendumul este un meci Basescu 2004 - Basescu 2007, avand ca arbitru poporul. Atat.
Ca jurnalist, sunt vaccinat impotriva populismului, a povestilor cu salvatori ai Patriei pe cai albi, care pornesc in cruciade anticoruptie si se iau la tranta dreapta, in numele binelui, cu grupurile de interese. Pentru mine e simplu: ascult toate declaratiile si trec pe raboj faptele. Am asteptat ca Basescu sa-si implineasca promisiunea din 2004, "Ne vedem la tepe, in piata!". Am gasit doar tepele instalate de PD, in campania de acum.
M-a socat afirmatia unui coleg, om relativ tanar si cu scaun la cap: "Pai avem altul mai bun decat Basescu?" Mi-a amintit de "argumentul" national, la alegerea repetata a lui Ion Iliescu: "Pai este altul mai bun?". Este trist, dar asa gandeste poporul. La fel a gandit si in cazul primului presedinte al R.S.R., tovarasul Nicolae Ceausescu, in 1974 - Nu era altul mai bun! Poporul s-a prezentat la referendumul organizat de Ceausescu si a fost de acord cu modificarea Constitutiei, aproape in unanimitate.
Imi vine in minte ceea ce i-a spus Basescu lui Nastase in campania din 2004, referindu-se la legaturile lor cu sistemul comunist: "Domnule Nastase, nici eu, nici dumneavoastra nu ar trebui sa fim aici." Fie DA, fie NU, eu sper ca Traian Basescu va fi ultimul presedinte al Romaniei care a avut ceva de impartit cu comunismul. Doar asa se va intrerupe o stafeta si vor aparea alte optiuni... caci, pentru mine, Iliescu a fost un Ceausescu ceva mai tanar. Iar Basescu va ajunge intr-o zi un fel de Ion Iliescu, mai abil si mai modern. Daca il lasa poporul. n