In "duminica orbului" romanii vor merge la vot. Ziua are o semnificatie aparte, primele alegeri libere de dupa 1989 avand loc tot in duminica orbului din nastere. Democratia nascuta atunci a ajuns la majorat, dar asta nu inseamna ca s-a copt si la minte. Dovada recenta lege a votului uninominal, o incropeala originala, damboviteana, fara corespondent in nicio alta democratie din lume. Croita stramb, cu articole de lege introduse pe post de soparle care sa dea posibilitatea respingerii ei de Curtea Constitutionala, totusi, incropeala a trecut. A devenit lege, promulgata prin faxul prezidential taman din caruta primului viking al Suediei, iesit la plimbare cu primul marinar al unei Romanici tot mai ametita de ceea ce i se intampla. Pentru ca, orice jurist care a luat un cinci muncit la facultate poate sa confirme ca alegerea presedintilor consiliilor judetene prin vot uninominal este "curat neconstitutionala". Doar pentru indivizii din Curtea Constitutionala, tinuti in perfuzii politice dupa cum bate vantul intereselor, legea este fara de cusur.
Veselie mare va fi cu alegerea presedintilor de consilii judetene. Prioritate au baronii locali, grosi la punga si degraba bucurosi sa unga gatlejurile si sa umple matele alegatorilor in ajunul votarii.
La Bihor, desi inca nu si-a anuntat oficial candidatura, elnök-ul Kiss are toate sansele sa-si pastreze functia. Voturile maghiarilor din judet se vor duce, incolonate, catre jupanul UDMR Bihor, in timp ce ale romanilor se vor dispersa intre vreo doi-trei candidati, aceiasi si cam ponositi.
Pentru Primaria Oradea in schimb, lupta se anunta cu bubuieli. A inceput si destul de neortodox, cei doi "grei", Mihai Groza si Ilie Bolojan, lansandu-si candidaturile in formule discutabile. Ambii si-au prezentat un fel de comitete de sustinere in care figurau, bine mersi, functionari publici. Asta desi legea interzice functionarilor implicarea in politica, dar cui ii mai pasa de lege intr-o Romanica, cum spuneam, tot mai ametita de ce i se intampla... Una peste alta, batalia pentru Oradea se va da, indiscutabil, intre cei doi. Indiferent daca UDMR va avea sau nu un candidat, cel mai bine clasat dintre Bolojan si Groza va castiga Primaria, in al doilea tur de scrutin. Surprize nu au de unde sa apara. PSD Bihor a cam ajuns cu procentele la genunchiul broastei, iar dinspre centru se ridica stafiile bunicutei si nepotului matusii Tamara, peste capatana tot mai nedumerita a unui prostanac care se viseaza inca prim-ministru. Cat despre PRM Bihor alegatorii ar trebui sa intre in tratament intens cu lecitina pentru
a-si aduce aminte de cei care mai populeaza sediul partidului. PNG, PC sau PNTCD raman simple sigle de partide, fara sansa de a salta peste pragul electoral decat in calitate de amanta a unui alt partid tare in procente. Pana la alegeri insa, putintica rabdare, a inceput circul...