Ultimele decizii ale Curtii Constitutionale, privind legile pensiilor, majorarii salariilor profesorilor si a Curtii de Conturi, par sa se inscrie - chiar daca ele se afla in limitele statului de drept si sunt perfect motivate - intr-o actiune concertata impotriva Guvernului Tariceanu. Doar cu o zi in urma deciziilor Curtii Constitutionale, presedintele Traian Basescu suspenda sedinta CSAT si lansa un atac dur la adresa Guvernului Tariceanu.
Daca in amanunt obiectiile presedintelui au acoperire totala, pe fond suspendarea sedintei CSAT nu are fundament. A fost mai degraba o punere in scena pentru a putea apoi invoca toate disfunctionalitatile semnalate. In fond, CSAT are, ca orice organism, un secretar, mai mult sau mai putin general, care asigura toate conditiile pentru derularea unei actiuni. Concret, acest secretar putea observa din timp ca lucrarile CSAT nu se vor putea desfasura din lipsa unor documente esentiale si putea fie sa-i someze pe cei implicati sa se conformeze cat mai rapid si sa trimita documentele in cauza, fie sa-l informeze din timp pe presedinte asupra anomaliei, pentru ca acesta din urma sa decida in cunostinta de cauza si intr-un timp rezonabil sa anunte amanarea sedintei. Lucru care nu s-a intamplat, ceea ce a indus impresia ca totul a fost premeditat tocmai pentru a lovi in guvernul Tariceanu, pentru a-l umili si pentru a-i demonstra neputinta, incompetenta ori reauacredinta. Efect care s-a si produs cu impactul unui seism de mare magnitudine. Sa nu uitam ca suntem deja in campanie electorala, desi ea incepe legal abia peste doua saptamani.
Mergand putin mai urma, constatam ca bulgarele vijelios care, crescand in proportie exponentiala, se napusteste peste Guvern a fost aruncat de PSD. Social-democratii forteaza de cateva luni bune asumarea de catre Executivul lui Tariceanu a unor decizii cu caracter clar de stanga. PSD acumuleaza astfel puncte electorale si face jocurile ajutat cu discretie, culmea, de un partid care se autodefineste de dreapta, PD-L, si care a si guvernat alaturi de PNL timp de doi ani. De la excluderea de la guvernare, PD-L si-a facut din PNL cel mai mare adversar. Unitatea de actiune a Cotroceniului, PSD si PD-L induce, fara doar si poate, senzatia ca se reface fostul FSN.