In vinzoleala cu declaratii prezidentiale despre coruptia din guvern si contradeclaratiile premierului, a trecut aproape neobservata importanta Legii Proprietatii care, printre altele, cuprinde paragrafe clare despre modul in care o persoana are acces pe proprietatea altuia si mai ales despre cum se poate apara o proprietate. Odata cu intrarea in vigoare a acestei legi se poate spune ca si in tara noastra vorbim de proprietate si proprietar, in termeni cu inteles mondial.
Aceasta lege trimite in desuetudine cazuri ca acela in care o batrinica auzind ca un hot incearca sa-i forteze incuietoarea, a batut cu o tigaie in usa, hotul a facut infarct si a murit iar batrina a fost acuzata de lovitura cauzatoare de moarte. Despre acel caz am relatat la vremea potrivita.
De-acum tentativele de a patrunde prin efractie pe o proprietate pot atrage riposta legala a proprietarului. La drept vorbind, si pina acum proprietarul, daca avea puterea, riposta, chiar daca afla ulterior ca a facut-o ilegal.
Primul ucru la care ne putem astepta sint insa, din pacate, abuzurile. Apare astfel pretextul care legifereaza barda infipta in pieptul vecinului venit sa ceara socoteala in batatura unuia care, pina nu demult, era considerat ucigas chiar daca era baut. Sau gardurile electificate, sau ciinii de paza sau pistoalele paralizante, toate devenite perfect legitime pina la limita de proprietate. Deja chiar si acum sint probleme legale ridicate furnizorilor de utilitati publice care nu mai au acces in a citi consumurile proprietarilor care, daca doresc, blocheaza accesul.
Fara indoiala, noutatile din Legea Proprietatii sint normale si firesti intr-un stat civilizat. Nimeni nu are voie sa patrunda fara voie in proprietatea altcuiva iar apararea proprietatii trebuie facuta fara restrictii. Insa, intr-o tara ca a noastra, in care proprietatea este inca o noutate, in care terenul agricol este fragmentat in sute de mii de loturi individuale - si ele sub incidenta aceleasi legi - prevederile ei sint un pic cam indraznete si risca sa scape de sub control. Cu toate acestea, sint deja o puzderie de institutii infiintate in baza a numeroase legi care se ocupa protejarea proprietatii. Este foate posibil ca, daca Legea Proprietatii va fi gresit inteleasa sau aplicata abuziv, sa fie nevoie ca institutiile respective sa fie nevoite sa intoarca armele si sa ne apere chiar de proprietari.