Ziarul pe care il cititi este al saselea in topul celor mai citite ziare locale din Romania. Clasamentul a fost facut dupa un studiu al unor agentii de publicitate si al unor firme de audit. Daca se raporteaza vinzarile la populatia zonei unde se vinde ziarul, Monitorul de Botosani trece pe primul loc din tara.
Cind am publicat noi prima data rezultatele unui studiu asemanator, intr-o perioada anterioara (la cel prezent s-a lucrat pe perioada iulie 2004 - iulie 2005), absolut toti amaritii care tiparesc vreo foaie volanta au sarit in sus ca arsi. Explicatia e simpla: isi pierd afacerile si trebuie sa inchida mustaria. Pentru ca sint doua modalitati aici, dupa cum spunea cineva. Poti sa incerci sa faci jurnalism, in ciuda tuturor piedicilor sau poti sa incerci sa faci bani din ziare, fara sa te intreseze prea mult ce scrii si cine le citeste.
Nici macar prea multi bani nu aduna, doar pomana de la stat mai conteaza, de aia si licitatiile de publicitate pe care ar trebui sa le organizeze institutiile statului ii incurca. La singura care s-a facut, un omulet amarit a venit si a scris in caietul de sarcini ca tirajul lui e confidential. Oare ce trebuie sa ai in cap sa scrii asa ceva si sa te astepti sa si cistigi?
Iata ca pina la urma faptul ca vrei sa scrii adevarul, fara sa faci rabat de la nimic, aduce si satisfactii. Oamenii citesc ce scrie in ziar, asta e cel mai important lucru. Iar alegerea unui anume ziar inseamna foarte mult, ginditi-va ca numai in Botosani la un moment dat erau vreo 12 ziare si saptaminale. Situatia e la fel si in restul tarii, de aceea sa fii al saselea din multimea asta de ziare este un lucru care ne face sa credem ca merita sa continuam. Pentru ca am ajuns pe acest loc scriind despre problemele Botosaniului si nu publicind poze cu femei goale sau articole despre ce culoare au chilotii lui Andreea Marin, situatie in care ar fi fost probabil mai usor, dar nu am fi ajuns niciodata al saselea ziar local din tara.
Fara indoiala si celelalte ziare de pe piata locala vor continua sa apara. In felul lor, pentru ca asa au ales. Pentru noi e amuzant, eu cind citesc ma gindesc ca multi dintre ei probabil cred ca ce au scris cu o zi inainte nu conteaza, ziua a trecut si oamenii deja au uitat. Calitatea asta o au doar politicienii, nu si cititorii de ziare. Omuletul cu foaia volanta de care va povesteam scria pe vremuri ca Nastase si cu Contac vor face o ordine, ceva de groaza. Dupa aia Basescu era Mesia pentru tara asta. Mai nou acum citeva saptamini s-a uitat la televizor la nu stiu ce politicieni si dupa o ora de vizionare a decis ca ei sint cei mai buni pentru a conduce Romania. Am ris cu lacrimi, sa fii asa de penibil si sa nu iti dai seama, trebuie sa fie o calitate in viata. Poate ca titlul asta, ziarist, director de ziar atrage atita lume, de toti se apuca de facut ziare. Dupa o vreme vad ca primarul nu isi scoate palaria cind ii vede, politistii de la circulatie nu il iarta de amenzi. Si sint cam dezamagiti. Rezolvarea problemei e simpla. Ziaristul nu are mai multe drepturi ca omul de pe strada. El doar isi face meseria de a-i informa pe ceilalti, dar nu are drepturi in plus. Nu se baga in fata, nu merge cu viteza mai mare, nu e superior cu nimic celor din jur. Vrem sa fim ziaristi, nu vedete. Probabil si de aceea cititi acest ziar. Pentru ca sintem "Monitorul de Botosani " nu staruri.