In folosul cui a functionat si functioneaza, in context, parlamentarismul si corolarul lui, pluripartitismul? Bineinteles, conform datelor oferite din plin de cei vizati, doar in folosul "capitalistilor de cumetrie" ai... nasului Ion Iliescu, al oligarhiilor grupurilor de interese, bazate pe relatii de clica, de gasca, pe bani negri si economie subterana, carora, sub toate guvernarile, li s-au fabricat pe banda legi care sa le acopere marsaviile, furaciunile, smecheriile, culminand, culmea, chiar cu ultima varianta a Constitutiei.
Inflatia de reglementari nu a avut darul sa limpezeasca raporturile juridice din societate, ci dimpotriva sa le incetoseze intr-un haos legislativ greu de imaginat. Amatorismul, nepriceperea, indolenta, sarlatania au germinat criza de norme, primul izvor vartos al crizei nationale ulterioare. De aici si pana alte tipuri de crize - cum ar fi in cea mai directa legatura cea a Justitiei, in voga si ea, si, implicit , pana la criza de autoritate a guvernelor si a institutiilor publice, nu a mai fost decat un pas. Ca sa nu mai reamintim de practica generalizata a substituirii legislativelor de catre executivul aferent, prin adoptarea fara discernamant a unor suvoaie de ordonante, inclusiv fortat denumite a fi de urgenta, deseori pentru a completa sau, curat constitutional!, a anula legi organice si alte reglementari de acelasi gen devenite caduce dupa numai o zi, o saptamana ori o luna de la iscusita lor elaborare si publicare in Monitorul Oficial.
Pana nu am trait aceasta trista si nedemna experienta pe propria piele, nu credeam ca ar mai fi de actualitate vorbele pe care Auguste Comte le adresa contemporanilor sai, hat prin veacul al XIX-lea: "... parlamentul este un regim de intriga si coruptie unde tirania este peste tot si responsabilitatea nicaieri..."; o afirmatie ce parca ar fi profetit exact ceea ce va fi parlamentul Romaniei la inceputul secolului al XXI-lea.
Pentru a iesi din aceasta eterna criza nationala, se impune, cu prioritate, revizuirea Constitutiei - a acelei Constitutii tavalite disperat prin celebrul referendum al lui Cozmanca -, revizuire necesara, spre a i se corecta imperfectiunile devenite deja insuportabile. Nu numai adaptarea la o moderna si eficienta forma de guvernamant ar trebui gandita cu intelepciune, actuala republica semiprezidentiala nemaifiind viabila, ci, indeosebi, renuntarea la sistemul bicameral, supranumeric, greoi, clientelar si prea costisitor. Parlamentul unicameral si mult-doritul vot uninominal nu mai pot fi amanate, fara riscul de a se prelungi agonia democratiei, a statului de drept si a economiei de piata, fatalmente compromise. De aici pleaca toate relele. Din aceste cauze nimic nu merge la noi, in pofida unor statistici si previziuni fals-optimiste. Duduie economia, bunaoara? Ei, as! Sa ne spuna adevarul bancherii, cei care au serioase retineri in a acorda credite imobiliare fara avans. Intr-un moment de sinceritate, presedintele uniunii bancilor comerciale, a spus-o franc: niciun segment al economiei romanesti nu functioneaza la parametrii de competitivitate; de aici si reticenta fireasca a institutiilor bancare.
Politicienii zilei sunt maestrii de neegalat ai vorbariei goale, ai demagogiei desantate, ai disputelor de mahala. Intregul ansamblu social, economic si politic continua sa fie o caricatura jalnica si caraghioasa, in spatele careia criza nationala a valorilor isi face de cap.
Pana nu vom avea un cadru riguros care sa instituie delimitari precise intre omul politic, omul de afaceri, gangsterul de partid si de stat, traficantul de influenta si, nu in ultimul rand, omul legii, indiferent pe ce treapta ierarhica s-ar pozitiona, nu se va putea pretinde asanarea morala a organismului social. Nu se va subtia nici aceasta clasa politica profitoare, parazita, suprapusa demonic peste gloata. Nu va pieri noua "oligarhie de stransura", precum o definea Caragiale odinioara, nesperand ca o va boteza astfel si pentru o posteritate indepartata.
In fine, daca nimic nu se va schimba, criza nationala generala va curge tot mai involburata peste destinul natiei, iar integrarea in Europa se va opri la imaginea unei fata morgana pentru majoritatea romanilor. Cu efecte dramatice, pe termen lung.