Daca mai prin vara romanul de jos sau din varful piramidei nu credea ca va veni criza economica si pe meleagurile noastre, acum, care mai de care se da de ceasul mortii sa ne averizeze ca vom trai vremuri pe care numai bunicii nostri le-au apucat la inceputul secolului trecut. I-a venit, adica, romanului mintea cea de pe urma. Nimeni nu stie daca nu cumva este prea tarziu. Cert este insa faptul ca aceasta criza ne prinde intr-un moment extrem de prost, pentru ca se suprapune peste o campanie electorala bezmetica. Intr-un moment al unei asa-zise schimbari politice, ceea ce inseamna ca masurile anticriza vor fi luate abia dupa ce aceasta ne va lovi in plin.
Criza economica vine la noi, deci, peste o criza politica cum poate doar in anii '90 am mai avut parte. Ca asa stau lucrurile o dovedeste si faptul ca politicienii, cu gandul la criza din 1930, ies in strada cu pistoalele, se injura ca la usa cortului, isi arunca cu apa in fata si nu mai prididesc apoi sa arate ca adversarii sunt adevaratii provocatori.
Cinism politic demonstrat si de presedintele Traian Basescu, pentru care criza financiara si economica i-a venit ca o manusa pentru ca-i ofera sansa de a participa si el la dezmatul care se numeste campanie electorala. Motivand ca vrea doar sa ia pulsul realitatii si sa cunoasca in profunzime adevarata dimensiune a crizei la noi, presedintele bate tara in lung si-n lat. Prilej de a-si da cu parerea si de a raspunde la nevinovate si intempestive intrebari privind treburile politice. Desi situatia de incompatibilitate este evidenta, nu-i poti reprosa presedintelui mare lucru. Este criza, nu-i asa, si seful statului este dator sa fie ingrijorat si preocupat de soarta tarii si a cetatenilor ei.