Nici nu s-a simtit bine inceputul crizei si la noi, ca parca am innebunit cu totii. Lumea se intreaba ce-i de facut, dar doar se intreaba, nu pare prea interesata sa si afle. Societatea se misca haotic iar fiecare individ, la randul sau, contribuie la acest lucru.

Dimineata m-a oprit un vecin, pensionar devorator de presa de un anumit gen, care m-a intrebat ce il sfatuiesc sa faca, pentru ca are la banca putin peste 1.000 de lei, sa aiba familia cu ce sa-l ingroape. "Sa-i scot? Sa-mi iau de pe acum cele de trebuinta? Ca sigur se scumpesc! Ce mai fac ai mei cu 10 milioane dupa criza?". A innebunit lupu‘... mi-am zis. Apoi am chibzuit mai bine si mi-am dat seama ca e o adevarata tragedie. Una sociala. Nu ma refer la criza financiara, care oricum are rezultate imprevizibile. Vorbesc despre modul in care percepem aceasta perioada fiecare dintre noi.

Ca am luat-o cu totii putin razna nu e un lucru anormal. Se mai intampla si la altii. Am citit ca se inregistreaza albume cu melodii care sa te ajute sa treci mai usor de criza financiara. Ba chiar americanii au inceput sa scoata bani din masuri anti-stres. Ieri am vazut un reportaj despre un intreprinzator care a dechis un centru de combatere a stresului prin spargerea farfuriilor de perete. Foarte tare!

Important acum, dincolo de masurile financiare de depasire a crizei, este sa nu lasam ca tot acest balamuc sa ne faca sa uitam ceea ce este important. Se pare ca uitam sa traim normal. Nu ne mai atinge nimic, nu ne mai impresioaneaza nimic, ne gandim doar la bani. Asa am uitat sa-i cinstim pe cei care au trait pentru noi - vezi cazul lui George Emil Palade, singurul roman care a obtinut premiul Nobel si care a murit zilele trecute iar romanilor aproape ca nu le-a pasat - ceea ce spune foarte multe despre ceea ce ar trebui sa ne defineasca. In locul unui documentar despre marele savant si descoperirile sale, am preferat sa ne uitam la un analist economic foarte cunoscut care ne sfatuia sa nu mai facem importuri si sa nu mai consumam produse de import. Asta dupa ce la o emisiune facuta de acelasi analist inainte de declansarea crizei ne spunea cum si-a chizitionat el o masina tare de afara si prin cate a trecut pentru asta.

Criza-criza, dar sa nu uitam sa mai si traim. Vin alegerile acum si parca vad cum unii isi injecteaza o doza de nepasare si lasa pe altii sa decida cine va prelua fraiele tarii. Sa nu ne para rau tuturor ca ne-am pierdut capul din cauza unei crize care nici macar nu era asa de mare...