Marele premiu pe care regizorul roman Cristian Mungiu l-a castigat la cea de-a 60-a editie a Festivalului de la Cannes seamana mult cu ploile din ultima vreme, care reusesc, cat de cat, sa potoleasca arsita cumplita ce pare a fi pus stapanire pe tara. Daca ploile au darul de a potoli cumva setea de apa a pamantului uscat pana la limita, vestea ca Romania are parte si de comentarii laudative este in masura sa ne mai astampere mahnirea provocata de prea multele stiri rele ale agentiilor de presa internationale. Stiri in care suntem prezentati ca fiind o natie tarata, preocupata doar de furturi, prostitutie sau de vanzarea copiilor.
Din pacate, multe dintre stirile "negative" au un suport real si destui dintre romanii care au plecat sa-si incerce norocul in Europa se dedau la acte care ne umplu de rusine. Rar trece o zi fara ca sa aflam ca diversi conationali sunt in mijlocul unor scandaluri de tot felul, incepand de la cersetoria agresiva, trecand prin talharii la drumul mare pana la crime in toata regula, asa cum s-a intamplat recent intr-un metrou din capitala Italiei.
De parca nu ar fi fost de-ajuns, corespondentii unui saptamanal britanic s-au deplasat in satul Leresti, unde au negociat cu mai multi rromi achizitionarea unor copii. Probabil ca in Regatul Unit respectivul demers jurnalistic s-o fi bucurat de succes, avand in vedere ca in zonele civilizate ale lumii a vinde un copil este ceva de neiertat. Impactul asupra romanilor a fost, cu siguranta, mult mai mic si nu sunt putini cei care sunt convinsi ca, adoptat si crescut in conditii umane, respectivul plod are sansa de a scapa de saracia lucie din locul de bastina si de "sansa" de a ajunge vedeta la stirile care se ocupa de talhari, violatori sau ucigasi.
In aceasta conjunctura, triumful lui Cristian Mungiu de la Cannes a picat cum nu se poate mai bine. Era momentul sa demonstram ca este nedrept sa arunci anatema asupra unei natii din pricina catorva nenorociti; sa aratam ca "se nasc si in Romania oameni" destepti, talentati, care ne reprezinta cu cinste. Drept care trebuie sa-i multumim din toata inima tanarului regizor.