De mai bine de un an, nu se mai aude nimic despre valoarea cosului minim. Deoarece la sfirsitul lunii martie 2004 guvernul social - democrat al lui Adrian Nastase s-a plictisit sa mai opereze calcule de aceasta natura si a hotarit sa abroge ordonanta si legea care-l constringeau sa dea romanilor, trimestrial, vesti tot mai proaste privind nivelul de trai. Ciudat este ca sindicatele nu s-au razvratit la anularea acelor prevederi, ce datau, folositor, din 24 noiembrie 2000, de pe vremea lui Mugur Isarescu. Si nu era deloc de prisos acest calcul: cosul minim, cum se stie, constituia fundamentul salariului minim pe economie, al politicii salariale si al altor politici in domeniul social.

Cert este ca romanul simtea pe propriu-i buzunar cum i se imputineaza cistigul si apoi, asa ceva nu se cadea sa fie certificat si intr-o formula oficiala intr-un an electoral. Asa s-a intrat ... in uitare. Sa facem impreuna un efort de rememorare. In urma cu un an se considera ca o familie medie din Romania - care intre timp crescuse de la 2,804 la 2,961 persoane - trebuia sa manince lunar 2 kg fasole, sa bea cel putin 13 litri lapte proaspat ori sa foloseasca la prepararea hranei 2,5 litri ulei si 0,5 kg bulion.

Faceti azi stimati cititori, calculul consumului in familia dvs.! In ajutor, mai precizam ca ultimele valori oficiale privitoare la cosul minim dateaza din trimestrul al doilea 2003. Atunci se aprecia ca necesarul minim de consum pentru o gospodarie era de 5,5 milioane pentru o gospodarie si de 1,97 milioane pentru o persoana. Iar salariul minim de atunci era de 2,5 milioane lei, ceea ce parea OK. Insa, stim prea bine ca aparentele, de regula, insala in Romania. Asa se face ca, pe atunci, veniturile salariale pentru o persoana sa fie mai mici de 1,3 milioane lei. Deci, cu o treime mai putin decit indica nivelul calculat oficial in cosul minim . Intre timp, in 2004 am avut o inflatie anualizata de 9,3%, in buna masura rezultind si din variatia preturilor inglobate in cos, iar in primele luni din 2005 inflatia anualizata este asemanatoare, deci ne putem imagina cum stam cu acoperirea din cistigurile salariale a cheltuielilor minime de cos de consum! Si, de asemenea, ne putem imagina cit de modesta este dinamica romaneasca de depasire a pragului de saracie, in intimpinarea "promitatoruluiā€ an 2007 de aderare in UE. Luind in calcul sase produse de baza componente ale cosului, la ora actuala in Romania sint necesari de trei ori mai multi lei decit in tarile euro. Asa se explica faptul ca sintem pe ultimul loc la consumul mediu de piine, carne, peste, lapte, ulei, fructe si legume. Iata motivele pentru care guvernantii nu doresc sa ne dezamageasca prin statistici!